Færre boliger til salg og til højere priser

Det er trange tider for boligkøberne, som står overfor tæt på det laveste boligudbud i 15 år.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Færre boliger til salg og til højere priser

Nye tal fra Finans Danmark viser, at udbuddet af boliger faldt med 1.544 i november, så der i dag står i dag 32.637 boliger til salg. Det svarer til et fald på 4,5%, og udbuddet er 11% lavere end for et år siden. Udbuddet af boliger befinder sig tæt på det laveste niveau siden 2006.

Faldet i udbuddet af boliger gælder for samtlige boligtyper. Antallet af huse til salg er dalet med knap 900 på en måned, så der i dag står 22.830 huse til salg. Lej­lig­heds­ud­bud­det er faldet med 265 til nu i alt 5.724. Udbuddet af sommerhuse faldt med 403 i november, så som­mer­hus­lyst­ne danskere i dag står over for 4.083 sommerhuse til salg. Det er dog vigtigt at notere sig, at det ikke er unormalt, at udbuddet af boliger falder mod vinteren.

Det er trange tider for boligkøberne, som står overfor tæt på det laveste boligudbud i 15 år. Og samtidig bliver priserne ved med at stige. Det lave udbud og de højere udbudspriser holder imidlertid ikke køberne tilbage fra at handle, når muligheden opstår. Han­del­sak­ti­vi­te­ten er fortsat imponerende, hvor mange danskere i år har udlevet boligdrømmen. Så det lave udbud og de stadig stigende priser er altså ikke noget, der ligefrem får boligkøberne til at løbende skrigende bort.

Prisen på de udbudte boliger steg i november for samtlige boligtyper. Udbudsprisen for huse steg 0,1% og ligger 9,5% højere end for et år siden. For lejligheder steg udbudsprisen med 0,9% og ligger i dag 9% højere end for et år siden. Prisen på udbudte sommerhuse steg 0,9% og er 18% over sidste års priser.

Med det lave udbud har boligmarkedet en risiko for nye og mærkbare prisstigninger, såfremt efterspørgslen igen tager til. Selvom det ikke er vores forventning, så er det en iboende risiko, som vi ikke kan negligere. Boligpriserne er steget betragteligt under coronakrisen, og boligejerne spænder som helhed den økonomiske bue hårdere. Derfor risikerer nye eskalerende priser at sætte markedet under pres. Dog er pris­ud­vik­lin­gen og han­del­sak­ti­vi­te­ten faldet til ro efter en hæsblæsende periode tidligere på året, men risikoen for et nyt prispres er så absolut fortsat til stede, om end vi det er ikke det, som vi forventer.

I løbet af den sene vinter og i foråret forventer vi dog, at boligudbuddet igen vil pege op. Det vil give boligkøberne mere at vælge mellem og lette et potentielt pres på boligmarkedet. Dog skal man som køber nok ikke håbe på om et markant højere udbud, selvom pilen skulle pege op. Danskerne viser fortsat stor boliginteresse, og det vil være med til at holde udbuddet i nogenlunde kort snor.

Relaterede artikler