Danskerne tror på stigende boligpriser – men vurderer også boligmarkedet som værende for dyrt

60 procent af danskerne vurderer at boligpriserne er for høje

Boligudbuddet stiger for 2. måned i træk

Danskerne troede i starten af coronakrisen på faldende boligpriser, men det billede er nu vendt, og næsten halvdelen af danskerne forventer nu bo­lig­pris­stig­nin­ger. Næsten 60 procent af danskerne vurderer dog også at boligpriserne i dag er for høje. Det viser en spør­ge­ske­maun­der­sø­gel­se lavet af Voxmeter på vegne af Arbejdernes Landsbank.

Tilbage i juni forventede 46 procent af danskerne faldende boligpriser, mens kun 19 procent troede på en stigning. Det billede er i dag vendt til, at kun 16 procent af danskerne forventer lavere priser, mens hele 48 procent forventer stigende priser.

Når danskerne i dag forventer stigende priser, så er der ikke underligt, når man ser på boligmarkedet præstation under krisen. Boligpriserne er i dag 7,6 procent højere end samme tid sidste år, og boligmarkedet har i den grad trosset de mange dystre forudsigelser, som kom i starten af Coronakrisen.

Når næsten halvdelen af danskerne tror på stigende priser, giver det anledning til en snigende bekymring. Priserne er i forvejen steget voldsomt det sidste år, og når halvdelen af danskerne tror på stigende priser, kan det meget vel blive selvopfyldende, da kommende boligkøbere be­ta­lings­vil­lig­hed vil være stigende. Vi er dog ikke der, hvor vi er bekymrede endnu. Vi tror også på stigende boligpriser, men ser ikke boligpriserne komme ude af trit med den realøkonomiske virkelighed af den grund.

Dertil mener knapt 2/3 af danskerne, at boligpriserne i dag er for høje. Det burde også betyde, at danskernes tro på prisstigninger ville dæmpes, men dette lader ikke til at være tilfældet. Zoomer vi ind på danskerne, og ser på hvem der særligt vurderer boligpriserne som værende for høje, er det særligt Københavnerne og dem, der bor til leje.

Hvorvidt boligpriserne er for høje, er naturligvis en individuel vurdering. Vores vurdering er, at priserne afspejler de underliggende økonomiske forhold. Mange år med stigende beskæftigelse og lønninger i samspil med faldende renter betyder, at boligbyrden, som måler fi­nan­si­e­rings­om­kost­nin­ger­ne ved boligkøb relativt til indkomsten, stadig er i den lave ende set med historiske briller. Vi ser derfor ikke, at boligpriserne generelt er for høje.

Hele analysen kan læses her

​Analysen er bragt i Jyllands-Posten Finans d. 10 marts 2021

Relaterede artikler