Boligudbuddet stiger for første gang i et år - lidt tiltrængt luft til presset boligmarked

Ved udgangen af marts er der 24.164 huse til salg.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Nye realkreditlån klar til boligejerne

Nye tal fra Boligsiden viser, at det samlede udbud af boliger steg i marts med lige knap 300 boliger. Det er den første stigning i udbuddet siden marts sidste år, og den har været længe ventet på et boligmarked, som har ramt det laveste udbud i 16 år og bidraget til de høje prisstigninger.

Jeg må erkende, at det er en lille lettelse at se boligudbuddet stige en smule igen. Selvom stigningen er i den lave ende, så er det den første stigning i et år, som vi lige nu er vidne til. Det er længe tiltrængt i et marked, som bevæger sig med for høj fart. En massiv bo­lig­kø­ber­ef­ter­spørgsel har sammen med et konstant faldende udbud i 11 måneder i træk dannet den perfekte cocktail for mærkbare prisstigninger. Derfor vil et øget udbud lukke noget af luften ud af det pressede boligmarked, og pris­stig­nin­ger­ne vil løje af. Vi har i en periode forventet en udbudsstigning gennem foråret, og det her lægger kimen til yderligere stigning.

Ved udgangen af marts er der 24.164 huse til salg, hvilket er stort set uændret i forhold til måneden. Et spadestik dybere viser imidlertid, at udbuddet steg med 4% i marts i Region Hovedstaden. Udbuddet af lejligheder steg med 1,5% i marts til 5.086, mens antallet af Til Salg-skilte vrimlede frem med 6,1% i som­mer­hu­s­om­rå­der­ne til nu 4.234.

I forhold til for et år siden er udbuddet stadig meget lavere i dag. Udbuddet af huse dykket med 27% og lejligheder med 28%. Voldsomst er det gået for sig på som­mer­hus­mar­ke­det, hvor antallet af Til salg-skilte i som­mer­hu­s­om­rå­der­ne er halveret.

Stigningen i marts er langtfra gældende for hele landet og alle boligtyper, men ikke desto mindre ser vi det som begyndelsen på en generel udbudsstigning i forbindelse med foråret. Stigningen er primært drevet af lejligheder og sommerhuse samt huse i ho­ved­stads­om­rå­det. Men det er blandt andet også på de områder, hvor det er gået stærkest på boligmarkedet det seneste år, så det er også tiltrængt her.

Et stigende udbud vil være med til at give lidt luft til et presset boligmarked. Det går i vores optik for stærkt på boligmarkedet i øjeblikket uden dog, at priserne endnu er kommet ud af trit med virkeligheden, når vi sammenligner med andre dele af økonomien. Siden sidste år er priserne gennemsnit steget med henholdsvis 9,2%, 11,7% og 12,7% for huse, lejligheder og sommerhuse. Det er prisstigninger, som ikke bør fortsætte i sammen takt, hvilket heller ikke er vores forventning. Netop det øgede udbud og de seneste ren­testig­nin­ger vil være med til at lægge lidt låg på stigningerne.

Relaterede artikler