Boligudbuddet standser faldet for første gang i 1 år - udbudspriserne stiger igen

I forhold til for et år siden er udbuddet stadig meget lavere i dag.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Huspriserne steg 2,3% i marts - højeste månedsstigning i statistikkens historie

Netop offentliggjort tal fra Finans Danmark viser, at det samlede udbud af boliger ved udgangen af marts lød på 30.613. Det er yderst spæde 71 boliger flere end måneden før. Udbuddet er fordelt på 22.264 huse, som er lidt lavere end måneden før, men der har været spæde stigninger i lejligheder og sommerhuse til salg, som nu lyder på henholdsvis 4.468 lejligheder og 3.863 sommerhuse.

Selvom marts alene bød på en meget begrænset stigning, så er der første gang i 12 måneder, at boligudbuddet ikke viser et fald. Og det har været meget længe ventet, om end det aktuelle udbud fortsat er på sit laveste i 16 år. Det lave udbud har i kombination med en umættelig købelyst skabt et boligmarked med for høje prisstigninger. Men det skal stige med en hel del mere og i længere tid, hvilket vi også forventer det vil gøre gennem foråret. Et forhåbentligt voksende udbud vil give lidt tiltrængt luft til et presset boligmarked.

I forhold til for et år siden er udbuddet stadig meget lavere i dag. Udbuddet af huse dykket med 30% siden sidste år og lejligheder med 33%. Voldsomst er det gået for sig på som­mer­hus­mar­ke­det, hvor antallet af Til salg-skilte i som­mer­hu­s­om­rå­der­ne er faldet med enorme 52%.

Stigningen i udbuddet i marts er langtfra gældende hele landet og langtfra alle boligtyper. Men ikke desto mindre ser vi det som begyndelsen på en generel udbudsstigning i forbindelse med foråret. Stigningen er primært drevet af lejligheder og sommerhuse samt huse i ho­ved­stads­om­rå­det. Det er blandt andet også på de områder, hvor udbuddet er faldet med og det er gået stærkest på boligmarkedet det seneste år, så det positivt at vi ser vendingen først her, hvor det er med tiltrængt.

Udbudspriserne stiger i øjeblikket med det højeste siden tiden op mod finanskrisen, og det går også for stærkt på boligmarkedet. I marts steg udbudsprisen på med 0,8% for huse, 0,7% for lejligheder og 4,1% for sommerhuse. Ser vi på det seneste år, er der tale om meget store årlige prisstigninger med henholdsvis 8,3%, 11,6% og 19,3% for huse, lejligheder og sommerhuse. Selvom priserne er steget voldsomt og med det højeste siden finanskrisen gennem det seneste år, så er priserne endnu ikke kommet ud af trit med virkeligheden, når vi sammenligner med andre dele af økonomien. Det er imidlertid prisstigninger, som ikke bør fortsætte i sammen takt, hvilket heller ikke er vores forventning. Et øget udbud og de seneste ren­testig­nin­ger vil være med til at lægge lidt låg på stigningerne.

Relaterede artikler