Boligudbuddet ligger bomstille

Det er en total maveplasker, som boligudbuddet har taget sig.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Boligpriserne levner ingen opmærksomhed til coronakrisen

Meget friske tal fra Boligsiden viser, at udbuddet af boliger ligger bomstille. Ved indgangen til oktober bærer i alt 36.529 huse, lejligheder og sommerhuse et Til Salg-skilt. Det er en anelse lavere end for en måned siden, men tager man højde for sæson, er udbuddet af boliger uændret. Faktisk ar udbuddet af boliger ligger fladt gennem de seneste tre måneder nu, når man tager højde for sæsonudsving.

Det er en total maveplasker, som boligudbuddet har taget sig. Godt nok fik boligkøberne lidt mere at vælge mellem op mod sommerferien, men det var ikke meget luft, som nåede at samle sig under vingerne, før udbuddet altså nu præsterer en gedigen maveplasker og ligget bomstille i tre måneder nu. Det er lidt ærgerligt, og udbuddet af boliger fortsat ligger tæt på sit laveste niveau i 15 år.

Boligkøberne har kort og godt stadig ikke voldsomt meget at vælge mellem. De begrænsede valgmuligheder har været med til at sende priserne på himmelflugt, mens salgstider og prisnedslag er presset ned til det laveste i mere end et årti.

Alt tyder på, at boligmarkedet er gået ind i en ny og mere langsom fase. Men selvom efterspørgslen er dalet efter den massive boligsult tidligere på året, så er der fortsat ganske høj bo­li­g­ef­ter­spørgsel. Derfor havde et øget udbud af boliger bestemt været kærkomment og bidraget til en lidt bedre balance på boligmarkedet.

Pris­stig­nin­ger­ne er aktuelt på sit laveste i 15 måneder, og samtidig er han­del­sak­ti­vi­te­ten faldet markant tilbage igen og minder mest af alt om situationen før coronakrisen. Mange har fået opfyldt boligdrømmen gennem det seneste år, genåbning og normalisering af samfundet trækker en del af coronaeffekten ud af boligmarkedet, renterne er i dag højere, og endelig er der færre som har råd og formentlig også lyst til at være med på et boligmarked, hvor rekorderne det seneste år har stået i kø.

Ser vi på de enkelte boligtyper, så står der i dag 25.243 huse til salg. Det er stort set uændret i forhold til for en måned siden. Også for lejligheder er der tale om et stillestående udbud med i alt 6.325 lejligheder til salg, hvilket er eksakt det samme som for en måned siden. Markedet for sommerhuse har imidlertid oplevet at fald i udbuddet siden sidste måned på 5,5%, så der i dag står 4.961 sommerhuse til salg. Men faldet i sommerhuse ovenpå sommeren er ganske normalt, da der typisk bliver sat færre sommerhuse til salg mod efteråret, og tager man højde for den sæson, så er der i højere grad tale om et uændret udbud af sommerhuse.

Relaterede artikler