Boligudbuddet banker ned på det laveste i 176 måneder

Vi skal tilbage til april 2006 for at finde en tid, hvor boligkøberne havde færre boliger at vælge mellem. Læs mere her »

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Boligpriserne levner ingen opmærksomhed til coronakrisen

Nye tal fra Finans Danmark viser, at boligudbuddet fortsætter med at dale. I december kunne boligsøgende således se, at der forsvandt yderligere knap 1.600 huse fra markedet, så der i dag står 24.568 huse til salg landet over. For et år siden var der næsten 33.000 huse til salg, og dermed er mere end hvert fjerde udbudte hus forsvundet fra markedet. Lej­lig­heds­ud­bud­det faldt med 520 i december, så der i dag står 4.971 lejligheder til salg mod knap 7.000 for et år siden. På som­mer­hus­mar­ke­det er udbuddet næsten halveret på et år, hvor der i dag er 4.550 udbudte sommerhuse mod mere end 8.000 for et år siden.

Decembers fald i udbuddet bringer det samlede antal Til salg-skilte landet over ned på 34.089, hvilket er det laveste i 176 måneder. Vi skal således tilbage til april 2006 for at finde en tid, hvor boligkøberne havde færre boliger at vælge mellem, end tilfældet er i dag. Sidst udbuddet toppede var i 2011 med mere end 70.000 udbudte boliger.

Det buldrende boligmarked skærer måned for måned store lunser boligudbuddet, som simpelthen ikke kan følge med. Den nærmest umættelige boligappetit kombineret med det laveste udbud i næsten 15 år er noget der kan udvikle sig til en giftig cocktail med prisstigninger, der kan komme ud af trit med virkeligheden. Vi er der dog ikke endnu, og vi forventer at se en stigning i udbuddet med foråret, som vil tage noget af farten ud af boligmarkedet. Generelt ser vi et langsommere boligmarked i 2021 ovenpå et hæsblæsende 2020.

Ser vi på priserne på de udbudte boliger, så er de også steget betragteligt, hvilket vidner om et aktuelt opadgående prispres. I december steg udbudspriserne på huse med 0,6% i forhold til måneden før, hvilket betyder, at udbudspriserne nu er knap 6% højere end for et år siden. For lejligheder steg udbudsprisen med 0,7% i december, som bringer den årlige prisstigning op på næsten 9%. Som­mer­huspri­ser­ne på de udbudte huse steg 1% i december og er på et år gået frem med godt 12%. Det stemmer meget godt overens med udviklingen i han­delspri­ser­ne det seneste år.

Med det aktuelle udbud er der grobund for, at priserne kan stige yderligere, og det er også vores forventning, at de gør. Det bliver dog ikke i samme stigningstakt, som vi har oplevet gennem det seneste år, og vi ser generelt, at boligmarkedet sætter tempoet ned. Priserne på huse ser vi på landsplan stige for huse med 1%-2%, mens vi forventer, at lejligheds- og som­mer­huspri­ser­ne vil ligge mere fladt. Den lavere pris­stig­nings­takt kommer blandt andet på baggrund af en forventning om et stigende udbud gennem foråret. Vi har gennem krisen været ganske fortrøst­nings­ful­de på boligmarkedets vegne og er det også stadigvæk trods den nye og mere usikre situation igen.

Relaterede artikler