Boligrenten stiger: fast rente i det højeste niveau i 1,5 år

Rentestigningen sender mulighederne for nedkonvertering for boligejerne længere væk.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55
Buldrende boligmarkedet trykker nedslagene

Renterne verden over er den seneste uges tid steget en hel del, og det smitter også af på de danske boligrenter. Det 30-årige 1,5%-lån med afdragsfrihed handler aktuelt til en kurs lige over 96, hvilket er det laveste siden foråret 2020. Så sent som i begyndelsen af denne uge flirtede lånet med kurs 98. Det kan betyde, at et nyt 2%-lån med afdragsfrihed kan komme på banen i den nærmeste fremtid. Sidste gang vi hilste på et 2%-lån med afdragsfrihed, var i forbindelse med coronakrisens blodrøde indledning sidste år.

De fastforrentede lån er med længder boligejernes favorit, og lige præcis her er vi aktuelt vidne til den højeste boligrente i halvandet år. Særligt interessant er det afdragsfrie 1,5%-lån, hvor kursen falder til 96, og det betyder, at duften af et nyt 2%-lån tager til.  

Ren­testig­nin­gen sender mulighederne for ned­kon­ver­te­ring for boligejerne længere ned i dørken. Mange boligejere har heldigvis benyttet det meget store vindue til at få klaret ned­kon­ver­te­rin­gen, og de kan i stedet se værdien af deres restgæld falde i takt med ren­testig­nin­gen. Det kan så samtidig ligefrem bringe overvejelser om opkonvertering tilbage, men der er i vores optik endnu et stykke vej, før en ren opkonvertering endnu er rigtig relevant.

Det er ikke kun boligrenterne, som i øjeblikket skyder op. Det samme sker, hvis vi kigger os rundt om i verden, hvor både 10-årige amerikanske og tyske statsrenter den seneste uge er sendt op. Også den hjemlige 10-årige statsrente er gået op med knap 10 bp alene de seneste dage. Blandt andet rentemødet i den amerikanske centralbank (Fed) onsdag aften har bidraget til de højere renter, hvor Fed signalerede, at første ren­te­for­hø­jel­se er kommet tættere på, mens der varsles en nært forestående neddrosling i opkøbene. Derudover er der kommet mere ro på fra kinesiske Evergrande, som de seneste dage har givet risk-on i markederne.

De stigende renter påvirker også de nyslåede boligejere, som står og skal beslutte sig for, hvilken finansiering man vil have. Det er dyrere at finansiere sin bolig, når renten stiger, men i en historisk kontekst er renten stadig meget lav. Vi forventer derfor ikke, at det kommer til at ændre en tomme på, at de fastforrentede lån fortsat vil være boligejernes favorit.

Det kan i tillæg også påvirke overvejende boligkøbere, hvor nogle kort og godt kan se sig nødsaget til at købe en billigere bolig, eftersom det er blevet dyrere at låne til boligen. Det har allerede og vil fortsat bidrage til at lægge låg på de kraftige prisstigninger, som vi har set gennem det forgangne år.

Relaterede artikler