Boligpriserne bremser op - mindste prisstigninger i 15 måneder

Den seneste udvikling med den lavere fart på boligmarkedet er som ventet.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Bolighandlerne buldrer videre - sidste uge bød på højeste hussalg under coronakrisen

Nye tal fra Boligsiden viser, at boligpriserne igen steg i august, men samtidig at hastigheden aftager markant. I august steg huspriserne med 0,3%, lej­lig­heds­pri­ser­ne med 0,1%, mens som­mer­huspri­ser­ne lå fladt med 0,0%. Tager vi højde for sæson, er det de langsomste prisstigninger i 15 måneder.

Farten er aftaget på boligmarkedet, og det skal vi glæde os over. Markedet har buldret og braget gennem det seneste år med en alt for høj hastighed og stribevis af rekorder. Den langsommere tendens været gældende i adskillige måneder nu, og i august steg priserne så med det langsomste i 15 måneder. Det er tale om en klar opbremsning af boligmarkedet. Det har også været bidende nødvendigt, da hastigheden ar været alt for høj gennem en længere periode. Den nuværende fart er på ingen måde bekymrende, og vi kan konstatere, at boligmarkedet er trådt ind i en ny og mere normal fase, hvor både prisstigninger og han­del­sak­ti­vi­tet er faldet til ro.

Den seneste udvikling med den lavere fart på boligmarkedet er som ventet. Mange danskere har fået opfyldt boligdrømmen, renterne er steget, og så er coronaeffekten dampet af med genåbningen, som i en periode ellers har gavnet efterspørgslen efter at købe bolig med udsigt til mere tid i hjemmet. Endelig kan vi heller ikke se bort fra, at priserne er steget så markant gennem det seneste års tid, og det betyder, at færre har mulighed og formentlig også lyst til at være med. Den høje efterspørgsel kulminerede tidligere på året, hvor han­del­sak­ti­vi­te­ten slog rekord i marts.

Ser vi på årsstigningen i boligpriserne, er de fortsat meget høje, men vi kan samtidig konkludere, at vi har set toppen. I august var huspriserne 13% højere end samme måned sidste år, mens det for lejligheder og sommerhuse er henholdsvis 14% og 20%. Da de årlige prisstigninger toppede i maj, lød de på 16%, 18% og 26%. for huse, lejligheder og sommerhuse. Vi kommer til at se de tal dale yderligere over den kommende tid.

Vi forventer, at den aftagende fart på boligmarkedet kommer til at bide sig fast. Pris­stig­nin­ger­ne kommer fremadrettet til at være langt mere moderate end det, som vi har set gennem det forgangne år. Vi ser, at boligmarkedets cor­o­na­ha­stig­hed var en enlig svale, og det er på alle måder positivt.

Relaterede artikler