24.608 lånetilbud fra realkreditten i november

De store konverteringsbølger er en saga blot, og det ses tydeligt i antallet af lånetilbud.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55
Laveste boligudbud i 14 år - udbuddet af boliger fortsatte ned i juni

Nye tal fra Finans Danmark viser, at der i november blev afgivet i alt 24.608 lånetilbud til boligejere og virksomheder fra re­al­kre­di­tin­sti­tut­ter­ne. Det er ca. 1.500 flere end i oktober svarende til ca. 6%. Antallet af lånetilbud fortsætter altså den relativt stabile tendens, hvor antallet af lånetilbud kredser omkring 25.000 om måneden, som mere eller mindre har været niveauet siden foråret. Fokuserer vi på lånetilbud specifikt til boligkøbere, så udgør de 7.140 i november, og betyder, at antallet af lånetilbud til det segment også stilner af.

De store kon­ver­te­rings­bøl­ger er en saga blot, og det ses tydeligt i antallet af lånetilbud, som har indfundet sig på et lavere niveau. Det er især hobetal af ned­kon­ver­te­rin­ger, som kan sende lånetilbuddene i udbrud, og det inviterer det aktuelle renteniveau ikke til. Samtidig ser vi et boligmarked, som i fart mere minder om tiden inden krisen, end det vi så i foråret, og det bidrager også til at dæmpe låneinteressen blandt danskerne.

Hvis vi tager en status på 2021 som helhed, så bliver det tydeligt, at dampen er gået af lånetilbuddene. Årets første 11 måneder har budt på 272.188 lånetilbud. Det er 4,5% færre end de samme måneder sidste år og hele 28,8% færre end i 2019. Det viser, at aktiviteten er klart mindre i år end vi har set de to seneste år. Strækker vi det historiske tilbageblik lidt længere tilbage, så kan vi dog også se, at der ikke er fuldstændig dvale i lånetilbuddene. 2021 står nemlig allerede for flere lånetilbud, end vi så i både 2016, 2017 og 2018, selvom vi stadig mangler tal for december.

Det lavere niveau for antallet af lånetilbud, som vi har set siden foråret, forventer vi vil fortsætte. Det aktuelle renteniveau, hvor det er 30-årige 1,5%-lån, som dominerer, så er der ikke udsigt til større runder af konverteringer. I tillæg puster boligmarkedet ud på et lavere niveau, så heller ikke fra den front kommer der ekstraordinært mange lånetilbud.

Relaterede artikler