2020 var i sandhed et vildt år på boligmarkedet

Rekordsalg af huse og lejligheder.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55
Lånetilbud i realkreditinstitutterne holdes oppe af bolighandler

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at boligpriserne pegede op i december. Det betyder samlet set, at huspriserne over det seneste år er steget med 8,5 pct., mens lejlighederne er steget med 9 pct. Retter vi blikket mod han­del­sak­ti­vi­te­ten, så spurter den også derudaf i december, hvor der blev handlet 4.782 huse og 1.845 lejligheder. Det bringer totalen op på 60.609 solgte huse og 21.289 solgte lejligheder i 2020 – hvilket er rekordhøjt (statistikken går tilbage til 2006).

2021 skriver sig ind som et imponerende og vildt år på boligmarkedet. Han­del­sak­ti­vi­te­ten har buldret derudaf og overgår tidligere tiders salgsrekorder med længder, hvor også priserne har haft klar pil opad. Prisernes himmelflugt skyldes i høj grad et udbud, som er faldet markant gennem mange måneder, hvilket bevirker, at udbuddet af boliger er på det laveste i 15 år.

Vi kan tilmed se fra andre og friskere statistikker, at den høje han­del­sak­ti­vi­tet og pris­stig­nin­ger­ne er fortsat ufortrødent i starten af 2021. Vi er ikke der endnu, hvor boligmarkedet er slået ud af trit med virkeligheden, hvor de lave renter er med til at holde den såkaldte boligbyrde lav i en historisk kontekst. Men risikoen er steget over den seneste tid, når kombinationen af ekstremt lavt udbud mødes med høj han­del­sak­ti­vi­tet. Fortsætter den nuværende hastighed, så begynder de bekymrende miner også at melde sig for os. Vi er dog ganske rolige for nu.

Vi forventer, at der er en hjælpende hånd på vej til boligmarkedet i forbindelse med forårets komme, hvor det er vores forventning, at antallet af boligannoncer vil stige, og altså give køberne flere kort på hånden. Det vil lægge et låg på de prisstigninger og den han­del­sak­ti­vi­tet, vi har været vidne til i de seneste måneder. Derudover har den seneste tid budt på ren­testig­nin­ger, hvor 1,5%-lånet med afdragsfrihed fra Totalkredit i dag vender tilbage på hylderne for første gang i næsten 9 måneder. Det kan også være med til at få boligmarkedet endnu et gear ned, hvis den renteudvikling fortsætter i den kommende tid.

Relaterede artikler