16.250 lånetilbud fra realkreditten i august – laveste i 15 måneder

Det der virkelig rykker i lånetilbuddene er konverteringsaktivitet.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55
Buldrende boligmarkedet trykker nedslagene

Morgenfriske tal fra Finans Danmark viser, at der i alt blev givet 16.250 lånetilbud fra re­al­kre­di­tin­sti­tut­ter­ne til boligejere og virksomheder i august. Det er 27,5% færre end i juli og samtidig det laveste antal lånetilbud siden maj sidste år. Ud af de 16.250 lånetilbud er de 6.160 givet til boligkøb. Det er det laveste antal lånetilbud til netop det formål i en august måned siden 2018.

Det samlede antal lånetilbud er på det laveste niveau i 15 måneder. Det skyldes, at vi i øjeblikket står i et rentemæssigt vadested, hvor det for langt de fleste boligejere hverken er attraktivt at konvertere op eller ned. Og det der virkelig rykker i lånetilbuddene er kon­ver­te­rings­ak­ti­vi­tet. Samtidig stilner antallet af lånetilbud til boligkøb også af i august, hvor lånetilbud til netop det formål er på det laveste for en august måned siden 2018.

Hvis vi tager en status på årets første otte måneder, så der i alt afgivet 202.283 lånetilbud. Det er 0,4% flere end i de samme måneder sidste år og altså nogenlunde på niveau med, hvad vi så i de første otte måneder af 2020. Sammenligner vi med 2019 i stedet, så kan vi se, at der er givet 21,1% færre lånetilbud i de første otte måneder af 2021 i forhold til de samme måneder af 2019. Det vidner om, at det der for alvor rykker i antallet af lånetilbud, er når boligejerne kan nedkonvertere. Og det var netop, hvad 2019 til overflod bød på, da boligejerne konverterede for hundredvis af milliarder.

Ser vi fremad, så forventer vi, at det styrende element for antallet af lånetilbud vil være boligmarkedet, hvor der fortsat er fart på, om end i et noget lavere tempo end i første halvdel af året. Med det nuværende renteniveau er ned­kon­ver­te­rin­ger en lukket bog for mange boligejere, og vil derfor ikke bidrage væsentligt til antallet af lånetilbud. Skulle der komme en periode med yderligere rentefald, så vil det også sende antallet af lånetilbud op, hvor vi dog skal huske på, at mange allerede har klaret ned­kon­ver­te­rin­gen ved tidligere lejligheder.

Relaterede artikler