Lån med livrem og seler vinder frem boligejerne

De mest rentesikre lån samt lån med afdrag vinder frem hos boligejerne.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Lån med livrem og seler vinder frem boligejerne

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Finans Danmark viser, at de mest rentesikre lån samt lån med afdrag vinder frem hos boligejerne på bekostning af variabelt forrentede lån og afdragsfrie lån.

Alene i 1. kvartal steg de fastforrentede lån med 28 mia. kr. i de danske boliger, mens boligejerne forlod variabelt forrentede lån for 14 mia. kr. Det betyder, at andelen af de fastforrentede lån på blot et enkelt kvartal er gået frem til 48% mod 46,7% kvartalet før. Skruer vi tiden tilbage til 2012, bundede de fastforrentede lån på noget nær 30%. Der er således tale om en markant stigning i løbet af de forgange otte år. Samtidig fortsætter nedgangen i de afdragsfrie lån, som i dag udgør 43,2% mod 43,7% ved årsskiftet. De afdragsfrie lån toppede på knap 57% tilbage i 2013.

Boligejerne går med livrem og seler, hvor de fastforrentede lån samt lån med afdrag er altdominerende blandt de lån, som i øjeblikket bliver optaget. Det er en tendens, som har kørt uafbrudt i efterhånden noget, der ligner et årti. Den høje sikkerhed i boligejernes lån er noget, vi skal bifalde i en tid, hvor usikkerheden er steget til nye højder. Dansk økonomi er blevet ramt af et regulært chok med Coronavirussen. På kort tid er ledigheden steget markant og boligpriser vendt næsen nedad, hvilket jeg også forventer, kommer til at fortsætte over de kommende måneder. Her kan sikkerhed på lånesiden give en vis tryghed, da vi samtidig står med finansielle markeder, som har vist ekstreme og hurtige udsving. Blandt andet steg den fast rente i marts fra 0,5% til 2% og siden faldet tilbage til 1%.

Vi forventer, at der et tale om en ekstremt dyb, men korterevarende recession. Derfor ser vi også usikkerheden lette, arbejdspladser vende tilbage samt tiltagende aktivitet på boligmarkedet igen senere på året. Der er dog en reel risiko for, at recessionen ændrer karakter og bliver mere langvarig, om end det ikke er vores hovedscenarie.

Coronavirus bryder højeste udlånsvækst i 10 år

Det seneste år har boligejerne øget omfanget af realkreditlån med 68 mia. kr. Det svarer til en stigning på intet mindre end 4,2%, hvilket er det højeste siden 2010. Den høje udlånsvækst er båret frem af gode takter i dansk økonomi og højere boligpriser, som vi så, inden der gik virus i økonomien.

Siden har Corona ramt dansk økonomi samt det danske boligmarked, hvilket også vil sætte sig i udlånsvæksten over den kommende periode. Der vil kort og godt være mindre appetit på at låne til boligkøb og i boligen for eksisterende boligejere, så længe usikkerheden omkranser økonomien. Jeg forventer dog, at det vil være af midlertidig karakter. Vi vil igen vil se en tiltagende låneappetit, når vi kommer på den anden side, når der igen kommer større tryghed omkring økonomien og for den enkelte boligejeres økonomiske situation.

Relaterede artikler