Flotte januartal for boligmarkedet, men svær tid lurer i horisonten

Huspriserne er 6,5% højere sammenlignet med året før.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55
Boligpriserne fortsætter fremgangen

Danmarks Statistik har netop offentliggjort tal for boligpriserne og han­del­sak­ti­vi­te­ten som dækker januar måned. Fremgangen i boligpriserne fortsatte i januar de gode takter fra 2019 på både huse og ejer­lej­lig­he­der. Priserne på huse var 6,5 pct. højere i januar sammenlignet med samme måned sidste år, mens ejer­lej­lig­he­der­ne var 5 pct. højere. Også på aktiviteten bød januar måned på stærke tal. Der blev således handlet 7,2 pct. flere huse i januar sammenlignet med samme måned sidste år, men også ejer­lej­lig­he­der­ne bød på 10 pct. flere handler.

Det giver god mening, at både priser og antal handler viste gode takter i januar, når vi sammenholder den gode cocktail, som dansk økonomi bød på i form af lave renter, rekordhøj beskæftigelse og pæn re­al­løns­frem­gang.

De positive takter på boligmarkedet i januar, er dog en stakket frist og dybest set forældede tal. Siden januar måned, er Coronavirus, og dens påvirkning på økonomien, rykket allerøverst op på dagsordenen, og det kommer også til at ramme boligmarkedet. Der er ingen tvivl om, at især han­del­sak­ti­vi­te­ten vil blive ramt i de kommende måneder, men det vil helt naturligt sætte sig i priserne, når der ikke bliver handlet ligeså mange boliger. Boligmarkedet kommer dog fra et solidt udgangspunkt til den modvind, som kommer til at ramme.

Vi forventer i øjeblikket, at aktiviteten på boligmarkedet vil stige igen, når vi kommer ud på den anden side af krisen – formentlig dog ikke til helt samme niveau som før. Da den lavere aktivitet sætter sig i priserne, forventer vi uændrede boligpriser for året på huse og sommerhuse, men med større risiko for pil ned end pil op. For ejer­lej­lig­he­der forventer, at priserne vil falde nogle procenter.

Der er en reel risiko for, at Coronakrisen udvikler sig til en større og længerevarende recession i dansk økonomi, og det vil også gøre historien mere negativ på boligmarkedet – det er dog ikke vores hovedscenarie.

Relaterede artikler