Buldrende boligmarkedet trykker nedslagene

Friske tal fra Finans Danmark viser, at det gennemsnitlige nedslag var 4,9 procent for huse og 3,6 procent for lejligheder i 3. kvartal, når vi tager udgangspunkt i den første udbudspris. Det betyder, at det gennemsnitlige nedslag for et typisk hus på 140 kvadratmeter er 107.000 og for en lejlighed på 100 kvadratmeter gives der 110.000 kr. i nedslag.

Sammenligner vi, med de foregående kvartaler har nedslagene fået et tryk nedad. Det skyldes blandt andet det buldrende boligmarked vi har været vidne til i 3. kvartal, hvor boligudbuddet skrumpede til det laveste i 14 år. Boligmarkedet har i den grad været sælgers marked, og det har også betydet, at der ikke har været samme for­hand­lings­rum. Men på trods af at sælgerne stod med de stærkeste kort på hånden, blev der stadig givet nedslag. Nedslag er nemlig en fastbestanddel af boligmarkedet, men ikke nødvendigvis en fast del af en hver bolighandel.

Set med de historiske briller er et gennemsnitligt nedslag på 4,9 procent i den lave ende. Tilbage i 2009 var det gennemsnitlige nedslag på 17 procent, hvilket vidnede om, at det på det tidspunkt var meget svært at sælge boligen. Omvendt var nedslagene helt nede på 1,7 procent i 2005.

Ser vi fremad forventer vi, at nedslagene vil forblive lave noget tid endnu, da det lave udbud ikke ser ud til t vende lige foreløbigt. Det er dog vores forventning, at boligmarkedet vil finde et lavere gear den kommende tid, hvorfor vi forventer gradvist højere nedslag igennem 2021.

Mindste nedslag nær hovedstaden

Udbuddet er faldet mest i og omkring de store byer, og derfor er det også her vi ser de mindste nedslag. I landsdelene Byen København og Østsjælland forhandles de mindste nedslag, hvor en boligkøber i gennemsnit forhandler sig frem til et nedslag på 3,7 procent. I Nordjylland forhandles de største nedslag, og en boligkøber får i gennemsnit 6,9 procent i nedslag.

Nedslagene ligger lavere på lejligheder end på huse, og det skal ses i lyset af, at udbuddet af lejligheder aldrig har været lavere.  I København er det gennemsnitlige nedslag på 3,2 procent. I Odense er det gennemsnitlige nedslag 5,1 procent.

Relaterede artikler

3. kvartal 2020 - Hus

Område
Anmærkning: Bo­li­g­ud­bud­spris og nedslag i kr. er afrundet til nærmeste 1000. Kilde: Arbejdernes Landsbank på baggrund af Finans Danmark

3. kvartal 2020 - Lejligheder

Område
Anmærkning: Boligpris og nedslag i kr. er afrundet til nærmeste 1000. Kilde: Arbejdernes Landsbank på baggrund af Finans Danmark