Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Oktober bød på største antal lånetilbud i 56 måneder

Oktober bød på største antal lånetilbud i 56 måneder

12. november 2019
Gå til nyhedsoversigt

Morgenfriske tal fra Finans Danmark viser, at boligejere og virksomheder modtog 50.780 lånetilbud fra realkreditinstitutterne i oktober. Det er det højeste antal lånetilbud i en måned, vi har set siden februar 2015, og er med til at sætte en tyk streg under størrelsen på den netop overståede konverteringsbølge. Dagens tal bringer samtidig totalen for 2019 op på ca. 355.000 lånetilbud, og giver november og december måned bare et gennemsnitligt antal lånetilbud, så vil det ikke overraske mig, hvis 2019 samlet set ender med give det højeste antal lånetilbud siden 2005.

Det giver god mening, at boomet i antallet af lånetilbud fortsætter. Vi er vidne til et hamrende lavt renteniveau, hvor man i øjeblikket kan få et realkreditlån over 30 år til blot 1 pct. i rente – endda til en attraktiv kurs i omegnen af 98,5 (med afdrag).

Selvom der blev indfriet for omtrent den samme mængde på 185 mia. kr. ved udgangen i henholdsvis oktober og juli, så er der afgivet flere lånetilbud i månederne august-oktober end i maj-juli. Det skyldes bl. a., at konverteringsaktiviteten i sommers koncentrerede sig om større lån, mens de mindre lån i højere grad er kommet med i den seneste bølge. Det kan være med til at forklare stigningen i antallet af lånetilbud, selvom mængden er omtrent den samme.

Stod man med konverteringsovervejelser til fristen ved udgangen af oktober, men af den ene eller anden årsag ikke fik det gjort, så venter endnu en frist om tre måneder ved udgangen af januar. Der er grundlæggende ikke de store udsigter til, at renterne ser markant anderledes ud til den tid. Vi forventer først, at renterne sigter op fra midten af 2020. Det er dog langtfra det samme som en garanti, og renterne har jævnt mange gange vist sig anderledes end det, prognoserne tilsagde. Der er fortsat tusindvis af boligejere med fastforrentede 2 pct. lån eller derover, som kan opnå gevinst ved en omlægning af deres realkreditlån til et nyt 1 pct. lån.