Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Historisk stor låneinteresse - nye udbetalte realkreditlån slår rekord

Historisk stor låneinteresse - nye udbetalte realkreditlån slår rekord

17. oktober 2019
Gå til nyhedsoversigt

Morgenfriske tal fra Finans Danmark viser, at der i 3. kvartal blev udbetalt nye realkreditlån for mere end en 300 mia. kr. Det er det største nogensinde udbetalt på et enkelt kvartal. Boligejerne står for de 200 af milliarderne, som ligeledes er ny rekord.

Nye realkreditlån bryder virkelig gennem lydmuren med de her tal. Når vi kan konstatere 200 mia. kr. nye lån hos boligejerne, så er det et svimlende beløb. Vi skal dog huske lige at tage brodden af det høje tal og se det i lyset af det historisk store konverteringsomfang, hvor boligejere udskifter deres gamle lån med et nyt. Der bliver med andre ord også indfriet rekordmange lån, og det betyder, at den samlede stigning i realkreditlån fortsat er relativt afdæmpet i langt fra niveauerne i midten af 00’erne, hvor gælden steg med tocifrede stigningstakter. I 3. kvartal steg boligejernes realkreditgæld med 3,5%.

Sommeren bød på den største konverteringsbølge nogensinde, hvor der blev konverteret fastforrentede lån for 185 mia. kr. Selvsamme mulighed eksisterer fortsat, og rekorden står til at kunne blive slået allerede her i oktober igen. Der er med andre ord ikke udsigt til at det massive omfang af nye udbetalte lån flader ud foreløbig.

Markant stigning i rentesikkerheden hos boligejerne

Fast rente bærer hele udlånsstigningen og mere til hos boligejerne. Omfanget af fastforrentede lån hos boligejerne er det seneste år steget med 84 mia. kr., som svarer til en stigning på næsten 13%. Omvendt er de variabelt forrentede lån reduceret med 27 mia. kr. i samme periode

Fænomenet om større lånesikkerhed på de danske villaveje og lejligheder er taget ret så massivt til her i 3. kvartal, hvor fast rente buldrer frem med en fart, vi ikke har set i flere år. Rentefaldet siden årsskiftet er den langtovervejende årsag til den større rentesikkerhed, hvor det siden foråret skiftevis har været muligt at binde renten i 30 år på 0,5% eller 1%. Da vi trådte ind i året, lød renten på 2%. Det er en yderst positiv udvikling, at boligejerne i endnu større omfang udnytter de lave renter. Det bidrager til at øge robustheden på boligmarkedet overfor rentestigninger. Noget som de færreste forventer lige foreløbig, inklusiv jeg selv, men der vil altid ligge et latent scenarie for, at det skulle gå hen og ske.

De fastforrentede lån står i dag for 45% af boligejernes lån mod 42% for et år siden. Der er med andre ord fortsat 55% variabelt forrentede lån, men også her går udviklingen én vej, og det er mod længere rentebinding, hvor lån med mere end et års rentebinding idag står for den største andel af de variabelt forrentede lån. Det billede var modsat for blot fire år siden, hvor lån med højest et års rentebinding dominerede de variabelt forrentede lån. Udover rentefaldet som bærende drivkraft, så er bidragssatsen lavest på et fastforrentet lån, mens også adskillige myndighedstiltag tilskynder udviklingen mod større rentesikkerhed.