Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Svag dankortomsætning i 2018 skyldes teknik

Svag dankortomsætning i 2018 skyldes teknik

17. januar 2019
Gå til nyhedsoversigt

Nets har netop offentliggjort tal for dankortomsætningen i 2018. For 2018 som helhed voksede dankortomsætningen med 1,1 procent sammenlignet med 2017.

Selvom dankortomsætningen stort set har ligget fladt igennem 2018, skyldes det ikke at danskerne ikke bruger penge.

For det første blev der fra januar sidste år afskaffet en række gebyrer på andre kreditkort, og det kan have fået danskerne til i højere grad at bruge andre betalingskort end dankortet.

For det andet kan de svage dankorttal skyldes ændringer i måden hvori mobilepay betalinger på internetsider bliver registreret. Mobilepay begyndte sidst i 2017 at udrulle en konto til konto-model til partnerbankerne i mobilepay samarbejdet. Dvs. mobilepay betalinger på danske internetsider nu primært afvikles som konto til konto overførsler, og ikke som dankortomsætning.

Privatforbruget er ifølge Danmarks Statistik vokset med 2,6 procent i de første tre kvartaler af 2018, sammenlignet med samme periode i 2017. Helt grundlæggende er der også medvind til privatforbruget fra næsten alle fronter: Lønningerne stiger mere end priserne og det giver plads til at hæve forbruget. Vi kan desuden glæde os over et meget lavt renteniveau og fremgang på boligmarkedet, der betyder stigende friværdier til stadig flere boligejere.

Vi forventer derfor at privatforbruget vil være en væsentlig vækstmotor i dansk økonomi også i år.