Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Færre stillingsopslag på det danske jobmarked

Færre stillingsopslag på det danske jobmarked

13. december 2022
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal fra Jobindsats viser, at der blev slået 27.589 nye stillinger op i Jobnet i november. Det er et fald på 4% i forhold til oktober, når der tages højde for sæson.

Antallet af stillingsopslag er nu faldet i 9 måneder i træk på det danske jobmarked. I den periode er stillingsopslagene faldet med mere end 25%. Antallet af jobopslag ligger dog historisk set fortsat højt. Før coronakrisen lå jobopslagene og svingede mellem 20.000 og 25.000 om måneden, og dermed ligger de aktuelle omtrent 27.500 fint til.

Stille og roligt sænker farten sig på det danske arbejdsmarked. Faldet i stillingsopslagene kommer dog fra et rekordhøjt niveau tidligere på året, og stillingsopslagene er historisk set stadig ganske højt. Samtidig er beskæftigelsen rekordhøj og ledigheden nær sit laveste siden 2008. Så det er ikke katastrofale tal, selvom retningen for stillingsopslag peger ned. Typisk sker reaktionen på arbejdsmarkedet med en forsinkelse, og vi ser nu så småt de økonomiske udfordringer reflekteret i et nedsat tempo på arbejdsmarkedet.

I det seneste halvandet år har vi set en massiv fremgang på arbejdsmarkedet. Beskæftigelsen er gået frem med over 200.000 personer og ligger på sit højeste nogensinde. Samtidig svæver ledigheden rundt omkring det laveste i 14 år, og langtidsledigheden er dykket med mere end 30.000 personer. I går fik vi dog ledighedsindikator fra Danmarks Statistik, som pegede på en stigende ledighed på 1.800 personer i november. Så også den front vidner om lavere fart på arbejdsmarkedet.

Vi forventer, at farten på arbejdsmarkedet vil gå af, og at antallet af jobopslag vil fortsætte faldet. Udfordringer har tårnet sig op for dansk økonomi, og et slag til den danske økonomi vil resultere i et mindre behov for arbejdskraft og dermed et fald i antallet af stillingsopslag. Inflationen er fortsat ekstremt høj og danskernes købekraft svinder ind som resultat. Det vil ramme privatforbruget, som står for mere end halvdelen af den danske økonomi. Samtidig står dansk eksport også overfor en svær tid med modvind udenfor landets grænser, særligt efter Rusland invasion af Ukraine samt massive pengepolitiske stramninger med renteforhøjelser.