Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Lønningerne steg med 2,4 procent i det private

Lønningerne steg med 2,4 procent i det private

26. februar 2021
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at lønningerne samlet set var 2,3 procent højere i 4. kvartal sammenlignet med samme tid året før. I det private steg lønningerne med 2,4 procent. Tallene er dog indsamlet i november, og tager derved ikke højde for økonomiske tilbageslag vi så i december måned. Dertil er tallene mere usikre ned normalt som følge af corona.

2020 var et turbulent år for arbejdsmarkedet, hvor ledigheden i starten af krisen bragede op, for sidenhen at falde til lavere niveauer. Desværre er ledigheden stadig markant højere end inden krisen, og det forventer vi smitte af på lønvæksten. Vi forventer i år lønstigninger på omkring 2 procent, hvor lønstigningerne til sammenligning lå omkring 2,5 procent inden coronakrisen.

Danskerne skal desværre ikke kun forvente en lavere lønvækst, men også højere priser. Vi forventer, at inflationen i år vil stige til over 1 procent. Det betyder altså, at reallønsfremgangen vil aftage. Der vil dog stadig være tale om en positiv reallønsfremgang, hvorfor danskerne burde opleve at få flere penge mellem hænderne.

En lavere reallønsfremgang er i sig selv skidt for privatforbruget, men vi er dog ikke bekymrende. Der vil trods alt stadig være tale om indkomstfremgang, og dertil vil udbetalingen af de sidste feriepenge også give danskerne rig mulighed for at øge forbruget. Derudover er danskernes formue vokset igennem sidste år, og danskerne kan derfor tillade sig, at øge forbruget uden at sætte privatøkonomien over styr.