Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Beskæftigelsen indenfor byggeri holder fast i højt niveau - tæt på rekord fra midt 00

Beskæftigelsen indenfor byggeri holder fast i højt niveau - tæt på rekord fra midt 00'erne

15. oktober 2021
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at byggebeskæftigelsen steg med 540 personer i 3. kvartal, når der korrigeres for sæson. Det er en ganske begrænset stigning i sig selv, men niveauet for byggebeskæftigelsen er meget højt, og i dag væsentligt højere end før krisen. Det seneste år er byggebeskæftigelsen steget med mere end 9.000. Byggebeskæftigelsen er i dag blot 5.100 personer fra rekorden op mod finanskrisen, som blev målt i 2. kvartal 2007

Byggeriet er kommet helt ekstremt godt gennem coronakrisen, og det er altså ikke her, hvor krisen kradser. Danskerne har haft stor tørst efter at renovere på boligen skubbet godt på vej af et hæsblæsende boligmarked. Samtidig har man fra offentlig side også skudt krudt af med finanspolitikken med anlægsinvesteringer. Her blev lofterne sløjfet for kommuner og regioner i 2020 og hævet for 2021. Det har alt sammen løftet beskæftigelsen indenfor byggeret, som fastholder det høje niveau ikke langt fra rekorden fra 2007.

Det seneste års fremgang i byggebeskæftigelsen er at finde indenfor alle fag. Især tømrer- og bygningsvirksomhed samt VVS og blikkenslager trækker godt op i beskæftigelsen. Herudover er der også flere i beskæftigelse blandt murere, el-installatører, malere og glarmestre.

Der er med dagens tal i alt 186.946 personer beskæftigede indenfor byggeriet. Sidste gang det bundede var i begyndelsen af 2010 på knap 139.000.

Den massive efterspørgsel efter arbejdskraft betyder, at manglen på arbejdskraft er tiltagende. I de seneste tal fra Danmarks Statistik fremgår det, at 48% af byggevirksomhederne oplevede mangel på arbejdskraft i september. Til sammenligning lød det sidste sommer på 11%. Ser vi på produktionsbegrænsninger som følge af blandt andet materialer og udstyr, så melder mere end hver femte af byggevirksomhederne, at det er et aktuelt tema. For blot få måneder siden var den mindre end 5%, som har været tilfældet i mere end et årti forinden også.