Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Industriens opretholder investeringslysten på overfalden – men dagens tal afspejler ikke til det økonomiske klima vi i dag står i

Industriens opretholder investeringslysten på overfalden – men dagens tal afspejler ikke til det økonomiske klima vi i dag står i

24. april 2020
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at Industrien forventer, at de samlede investeringer vil være 8 procent højere i 2020 end i 2019. Undersøgelsen er et tidligt pejlemærke på industriens investeringsaktivitet.

Tilbage i oktober regnede industrien med at øge investeringerne i 2020 med 13 procent i forhold til 2019. Tager man højde for, at investeringslysten normalt ligger højere i marts målingen sammenlignet med oktober målingen, er dagens fald ikke helt ubetydeligt.

Investeringslysten er baseret på en spørgeskemaundersøgelse, hvor 45% af besvarelserne er indsamlet før coronavirussens indtog, mens de resterende 55% er indsamlet efterfølgende. Så dagens tal afspejler ikke til fulde det økonomiske klima vi i dag står i.

Så selvom det på overfladen ligner at industrien vil øge sine investeringer, så ændres det billede når vi tager højde for at en stor del af besvarelserne ligger før coronavirussen, og at marts målingen generelt ligger højere. Jeg tror heller ikke at industrien vil øge deres investeringer i et år hvor den globale efterspørgsel er forsvundet som dug fra solen. Hele verden står i en dyb økonomisk recession, og i sådan en tid er investeringerne det første, virksomhederne sparrer på.

Jeg tror at recessionen bliver dyb men kortvarig, og når vi kommer til oktober. hvor virksomhederne igen vil blive spurgt, tror jeg, at vi vil se endnu lavere investeringslyst. Vi kommer ikke uden om, at der kommer et stort tilbageslag til dansk økonomi, og rigtig mange investeringer vil derfor nok blive udskudt til næste år.