Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Inflationen i eurozonen stiger til højeste niveau siden 1984 - til 7,5%

Inflationen i eurozonen stiger til højeste niveau siden 1984 - til 7,5%

1. april 2022
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal fra Eurostat viser, at forbrugerpriserne i eurozonen steg med voldsomme 7,5% i marts i forhold til samme måned sidste år. Det er en større stigning end markederne havde forventet, da Bloombergs konsensusforventning var en stigning til 6,7%. Inflationen i eurozonen er dermed på det højeste siden januar 1984.

Inflationen i eurozonen er blevet tårnhøj og nået et niveau, vi ikke har set før i eurozonen levetid. Vi skal tilbage til 1984 for at finde en sammenvejet inflation for eurolandene, som var højere. Vi forventer, at prisstigningerne vil forsætte i de kommende måneder, drevet af stigende energipriser og fødevarepriser. Det er en konsekvens af Ruslands invasion af Ukraine, hvor både el-, gas- og olieprisen er steget yderligere, og hvor vi også har set store stigninger i hvedeprisen.  

Med den aktuelt store usikkerhed ser vi en ECB, som i høj grad vil signalere fleksibilitet i den kommende tid. Men med inflation på de her niveauer er en strammere pengepolitik med renteforhøjelser dog rykket tættere på i forhold til for blot i starten af året. På den ene side puster de stigende energi- og fødevarepriser yderligere til den løftede inflation, som foreløbig har drevet renteforhøjelser tættere på. På den anden side kan bide krigen på efterspørgslen i den europæiske økonomi, som isoleret set vil dæmpe prispresset, og det kan skubbe en renteforhøjelse længere væk. Størrelsesordenen fra de to effekter er endnu for tidligt at slå fast, ligesom situationen i Ukraine fortsat er helt uafklaret.

Dagens tal indeholder den første opgørelse af prisudviklingen efter Ruslands invasion af Ukraine. Og i kølvandet på krigen har vi set energi- og råvarepriserne tage yderligere et nøk opad, og det ser vi sort på hvidt i dagens tal, hvor energipriserne er steget med ekstreme 45% i marts. Det er højere end i de foregående måneder, hvor de årlige stigningstakter nåede op på 32% i februar. Samtidig er fødevarepriserne gået fra en stigning på 4,2% i februar til 5,0% i marts. Derfor er det i dagens tal også værd at bemærke, at kerneinflationen, som ikke indeholder energi og fødevare, er steget med mindre end den samlede inflation fra 2,7% i februar til 3,0% i marts.

Stigningen i kerneinflation skal desuden ses i sammenhæng med, at efterspørgslen fra den private sektor samtidig er relativt stærk. Dermed er det nemmere for virksomhederne at sende eventuelle omkostningsstigninger videre til forbrugerne. Det ses også i inflationen på industrivarer ekskl. energi som steg til 3,4% i marts fra 3,1% i februar. Mens inflationen på tjenesteydelser i marts steg til 2,7% fra 2,5% i februar.