Stigende humør i den europæiske servicesektor

PMI-tallene vidner nemlig om, at genopretningen er i gang i Europa.

Opsigelsesfristen nærmer sig: Mindre konverteringsbølge skimtes i horisonten

En frisk måling af humøret i det europæiske erhvervsliv viser, et stigende humør blandt virksomhederne, særligt drevet af ser­vi­ce­virk­som­he­der­ne. Det viser friske PMI-tal for euroområdet, hvor PMI måler ind­købs­che­fer­nes vurdering af den økonomiske aktivitet. En værdi over 50 angiver fremgang i økonomien.

Euroområdets PMI stiger fra 53,8 i april til 56,9 i maj. Den stigning dækker over et minimalt fald i industrien og en markant fremgang i ser­vi­ce­sek­to­ren. Det var forventet PMI ville stige til 55,1 hvorfor dagens tal overrasker positivt.

I Industrien lander PMI på 62,8 mod 62,9 foregående måned. Der var forventet et fald til 62,5, hvorfor dagens tal overrasker positivt. For ser­vi­ce­sek­to­ren lander PMI på 55,1 mod 50,5 foregående måned. Der var forventet en stigning til 52,5, hvorfor dagens tal også her overrasker positivt. Industrien buldrer derved fortsat videre, men ser­vi­ce­sek­to­ren for alvor begynder at opleve fremgang.

Når industrien oplever større fremgang end ser­vi­ce­sek­to­ren så skyldes det, industrien har haft særligt gode forhold under coronakrisen. Mere tid derhjemme har øget forbrugernes efterspørgsel efter varer. Omvendt har ser­vi­ce­sek­to­ren haft det svært da restriktioner og smittefrygt har holdt mange hjemme.

Ser vi mere ned på de enkelte lande så lander PMI for Tyskland på 56,2, mens PMI for Frankrig lander på 57. 

Eurozonen startede ærligt talt året rigtig dårligt ud, hvor den økonomiske aktivitet faldt med 0,6 procent, og derved indgik i teknisk recession. Derfor er det også en virkelig glædelig nyhed, at 2. kvartal ser meget lysere ud. PMI-tallene vidner nemlig om, at genopretningen er i gang i Europa. Det er en glædelig nyhed set med danske øjne, da omkring 450.000 danske arbejdspladser afhænger af vores europæiske eksport.

Desværre bliver det ikke noget buldrende opsving, når vi sammenligner med andre dele af verden. Vi forventer, at den europæiske økonomi vil vokse med 4 procent i år, og 4,2 procent næste år. Det lyder flot, men da den økonomiske aktivitet faldt med næsten 7 procent sidste år, vi er derved først tilbage til før kriseniveauet langt inde i 2022. Til sammenligning er det vores forventning, at USA allerede nu vil have nået et BNP-niveau der svarer til det man havde inden krisen.

Relaterede artikler