Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Eurozonens økonomi skrumpede i 4. kvartal

Eurozonens økonomi skrumpede i 4. kvartal

2. februar 2021
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal fra Eurostat viser, at den økonomiske aktivitet i Eurozonen skrumpede med 0,7 procent i 4. kvartal. Der var forventet et fald på 0,9 procent, hvorfor BNP kommer lidt bedre ud end ventet. Faldet skal ses i lyset af, at man mange steder i Europa har skulle leve med restriktioner i løbet af kvartalet, hvilket har lagt en dæmper på den økonomiske aktivitet.

2020 har ikke været et nemt år for Eurozonen. I 2020 falder BNP med næsten 7 procent, hvilket er det største økonomiske tilbageslag Eurozonen har oplevet. På trods af en historisk tilbagegang i den europæiske økonomi, er det ikke alle, som er ramt lige hårdt. Ser vi mod PMI-indeksene, som måler virksomhedernes vurdering af den økonomiske situation, tegner der sig et meget klart billede af, at særligt servicesektoren har lidt under de økonomiske restriktioner.

Set med danske øjne er det bestemt ikke ligegyldigt, hvordan vores europæiske naboer klarer sig. Over halvdelen af den danske eksport går til EU, og europæiske eksport beskæftiger derved over 400.000 danske jobs. Det er jobs, som er afhængige af, at væksten vender tilbage til Europa. Den danske eksport er dog mindre konjunkturfølsom, men er ikke immun overfor en lavere global efterspørgsel, hvorfor eksporten er en hovedpine for den danske genopretning.

Der er ingen tvivl om, at Eurozonen stadig står i en svær økonomisk tid, men der er lys for enden af tunnelen. Den Europæiske Kommission kæmper en brav kamp for at skaffe de nødvendige vacciner, og det er vores forventning, at man nok skal komme i mål. Derved er der udsigt til, at vi på sigt vil kunne vende tilbage til en normalsituation. De seneste ugers nyheder omkring manglende vaccineleverancer samt virusmutationer understreger dog samtidigt hvor skrøbelig situationen er.