Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Den amerikanske økonomi vækstede med 1,6 procent i 1. kvartal

Den amerikanske økonomi vækstede med 1,6 procent i 1. kvartal

29. april 2021
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal fra den anden side af Atlanten viser, at den amerikanske vækst voksede med 6,4 procent annualiseret i 1. kvartal. Det svarer til en kvartalsvis vækst på 1,6 procent. Derved ender væksten tæt på det forventede.

Den amerikanske økonomi er kommet godt ind i 2021, og sammenligner vi med Europa bliver det kun mere imponerende. Vi kender endnu ikke de præcise tal for den økonomiske udvikling i Europa, men pilen peger utvetydigt ned. Det er altså virkelig gode tal fra den amerikanske økonomi, og en flot økonomisk præstation.

Massive hjælpepakker, generøs ledighedsunderstøttelse og checks på 1400 dollars har i den grad givet medvind til den amerikanske økonomi, der ellers har skulle slås med efterdønningerne af anden smittebølge. Amerikanerne er dog længere med vaccineudrulningen end i Europa, hvilket også har været gavnligt for den økonomiske vækst.

Væksten er primært trukket af det private forbrug, som vokser med 2,6 procent. Privatforbruget udgør næsten 70 procent af den amerikanske økonomi. Blandt andet derfor har de mange amerikanske hjælpepakker været målrettet forbrugerne. Både import og eksport trækker ned i væksten, og det største negative vækstbidrag ses fra lagerændringerne.

Den amerikanske økonomi står i et regulært vækstboom på et bagtæppe af en lempelig pengepolitik og en særdeles aktiv finanspolitik. Den amerikanske centralbank fastholdte den lempelige pengepolitik på onsdagens møde, og Biden er allerede i gang med, at forhandle en massiv infrastrukturpakke på plads. Selvom planen varsler skattestigninger for de rigeste, vurderes den stadig positiv for den amerikanske vækst. Derved har den amerikanske økonomi fortsat gode rammebetingelser, og man forventes allerede i år, at have indhentet det tabte fra coronakrisen.

553.000 nytilmeldte ledige

I dag er der også offentliggjort tal for antallet af nytilmeldte ledige. Sidste uge var der 553.000 nytilmeldte ledige. Antallet af nytilmeldte ledige falder fra forrige uge hvor der var 566.000 tilmeldte.

Antallet af nytilmeldte ledige er i bedring, og det er ikke de eneste gode nøgletal fra den amerikanske økonomi. De nyeste tal for erhvervstilliden vidner også om, at den økonomiske fremgang er fortsat ind i 2. kvartal. Både service såvel som industri oplever stigende aktivitet. Vi forventer, at fremgangen i den amerikanske økonomi fortsætter, og der er ingen tvivl om, at den amerikanske økonomi vil buldre fremad i år.

En amerikansk økonomi i fremgang er noget, vi skal glade for. Den amerikanske økonomi er vigtig for den globale- og danske vækst. USA er nemlig en af vores absolut vigtigste handelspartnere, og omkring 90.000 danske arbejdspladser relaterer sig den amerikanske eksport.