861.000 nytilmeldte ledige i USA

Den amerikanske økonomi tripper på stedet i øjeblikket

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Sådan rammer Coronakrisen privatøkonomien

Friske tal fra den anden side af Atlanten viser, at 861.000 amerikanere meldte sig ledige sidste uge. Der var forventet 773.000 nytilmeldte ledige, hvorfor dagens tal må sige at være en skuffelse. Endvidere revideres asidste uges ledighedstal op.

De sidste mange ugers har antallet af ledige stået mere eller mindre stille. Dagens tal vidner om, at fremgangen på det amerikanske arbejdsmarked er gået i stå. 861.000 er mange ledige når man normalt ser i omegnen af 200.000, men heldigvis er det en markant bedring fra starten af krisen, hvor le­dig­heds­til­mel­din­ger­ne nåede næsten 7 mio. om ugen.

Den amerikanske økonomi tripper på stedet i øjeblikket. Det er dog langt at foretrække, fremfor det dyk vi havde frygtet som følge af øget smitte og nedlukning. Ser vi fremad, er vi fortrøst­nings­ful­de, og forventer, at der vil komme gang i hjulene de kommende måneder. Vac­ci­neud­rul­nin­gen fortsætter, og der er udsigt til en yderligere hjælpepakke. Hjælpepakken bliver dog næppe på de 1900 mia. som Biden har forslået. Mindre vil dog stadig være en hjælp til økonomien. Ser vi mod det amerikanske detailsalg så steg det med næsten 6 procent i januar, en stigning, der var hjulpet godt på vej af den forrige hjælpepakke, hvor der blev sendt checks direkte ud til forbrugerne. Det indikerer, at hjælpepakker rettet mod forbrugerne virker hurtigt stimulerende for forbruget, og ikke kun ender på bankkontoen som mange frygtede.

Dagens tal viser også, at 4,494 mio. amerikanere meldte sig som fortsatte ledige. Antallet af fortsatte ledig er fra forrige uge. Der var forventet 4,425 mio. hvorfor dagens tal også her er en negativ overraskelse. Udover de mange ledige skal vi dertil tillægge de mange amerikanere som befinder sig på midlertidige pan­de­mi­o­rd­nin­ger, hvorfor le­dig­heds­bil­le­det desværre er værre end tallene umiddelbart indikerer.

Den amerikanske økonomi står i en svær tid, og det er også noget der bør løfte øjenbrynene herhjemme. USA er et særdeles vigtigt eksportmarked for Danmark, og omkring 80.000 danske arbejdspladser afhænger af den amerikanske eksport. Vores eksport til USA vil normalt ikke være lige så konjunk­tur­føl­somt, da den har en overvægt af medicin. Desværre er der en risiko for, at me­di­ci­n­eks­por­ten denne gang ikke vil være det bolværk, som vi er vant til Det skyldes, at mange amerikaneres sund­heds­for­sik­ring er bundet op på deres jobsituation. Med de bevægelser vi i øjeblikket er vidne til på ar­bejds­mar­ke­det, skaber det altså en frygt for, at me­di­ci­na­l­eks­por­ten står over for en svær tid, hvis der mod vores forventninger ikke snart kommer fornyet fremgang på ar­bejds­mar­ke­det.

Relaterede artikler