ECB fastholder rente og opkøb - men gør klar til mere

Der var ikke ventet det store festfyrværkeri fra ECB i dag, hvilket heller ikke for alvor blev tilfældet.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Rentetilpasningsauktion er slut: Især F5-lånerne kan glæde sig

Den europæiske centralbank, ECB, har netop afsluttet deres rentemøde, og ikke overraskende er der fuldstændig ro på renterne og op­købspro­gram­mer. Således besluttede centralbanken at fastholdte den ledende rente på de aktuelle -0,50% samt en konstatering af, at man fortsætter med de eksisterende op­købspro­gram­mer. Dog forbedrer ECB mulighederne for bankerne til at hente likviditet, som ikke skal negligeres i en tid, hvor det finansielle system er mere stresset end normalt.

Der var ikke ventet det store festfyrværkeri fra ECB i dag, hvilket heller ikke for alvor blev tilfældet. ECB er i forvejen heftigt i markedet med massive opkøb, men ikke uvæsentligt gør de sig meget åbne overfor at øge det seneste massive Corona-opkøbsprogram, hvis behovet skulle opstå. Med knaphed på nye elementer i dagens ren­te­be­slut­ning, så er det også Lagardes retorik til pressemødet, som kan gå hen og få en større opmærksomhed.

I marts lancerede ECB et nyt opkøbsprogram med det meget mundrette navn Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP). Det lød fra lanceringen i marts på 750 mia. euro frem til slutningen af året. Før det meddelte ECB, at man ville øge de igangværende nettoopkøb med 120 mia. euro frem til udgangen af året. I forvejen, og uafhængig af Corona, købes der netto op for 20 mia. euro om måneden, hvilket blev lanceret tilbage i september sidste år. Lagt sammen det hele sammen er der tale om, at ECB køber værdipapirer i en fart, som ikke er set før.

ECB står tilbage blandt få primære centralbanker, som ikke har sænket rente i forbindelse med Coronakrisen. Jeg ser derfor også en vis sandsynlighed for, at de kan gøre det i løbet af året, såfremt behovet opstår. Det er ikke mit hovedscenarie, men jeg ser dem ikke stå alene tilbage som dem, der ikke sænkede, hvis økonomien knækker fuldstændig over. Det vil dog i højest grad være signalet end en reel effekt på markederne. Vi har så sent som i dag oplevet forfærdelige BNP-tal for eurozonen.

Man kan drøfte om pen­gepo­li­tik­ken har udspillet sin rolle, men det synes jeg, ikke den har for nu. Det vidner de seneste måneders massive tiltag om, og jeg forventer heller ikke, at de er færdige. Dog står det klart, at pen­gepo­li­tik­ken og fi­nans­po­li­tik­ken står stærkest sammen end hver for sig. Derfor er det også nødvendigt med et koordineret og stærkt svar på Coronakrisen i EU.

Relaterede artikler