Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
742.000 nye arbejdsløse i USA

742.000 nye arbejdsløse i USA

19. november 2020
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal fra USA viser, at 742.000 amerikanere i sidste uge meldte sig ledige. Det er flere end de ventede på 700.000 personer, men er stadig i den lavere ende under coronakrisen. I begyndelsen nåede de ugentlige ledighedstilmeldinger op på næsten 7 mio. personer om ugen. Også tilmeldinger til den særligt etablerede understøttelse i forbindelse med coronakrisen har senest været på et lavere niveau sammenlignet med tidligere i krisen.

Uden at være prangende, så er strømmen af nøgletal fra USA til den godkendte side set gennem mine briller. Arbejdsmarkedet bevæger sig overordnet set svagt frem, virksomhederne udviser imponerende højt humør, og så har dele af privatforbruget fundet tilbage til samme hylde, som det lå på inden krisen. Og alt det sker til trods for øget smitte og en hungrende sult efter en ny hjælpepakke. Så selvom en hel af luften er gået en hel del ud af det økonomiske fremgang ovenpå det gigantiske slag i foråret, så viser genopretningen foreløbig en pæn styrke ved stadigvæk at bevæge sig fremad og ikke tilbage trods modvind på det seneste. Der skal dog ikke herske nogen tvivl om, at situationen er skrøbelig, hvilket dagens tal også vidner om med flere nytilmeldte ledige end ventet. Det er dog i min optik for tidligt at kalde en decideret vending mod det mere negative endnu. Men vi kan hurtigt komme derhen, særligt hvis smitten forsætter op, og restriktioner for alvor bliver en del af amerikanernes hverdag igen.

I dag er også offentliggjort antallet af gentagne ledighedstilmeldinger. Dagens tal lyder på 6,4 mio. personer mod 6,8 mio. ugen før. Også selvom man her tilføjer den særlige pandemiunderstøttelse, så bryder det ikke med mønsteret om en generelt faldende arbejdsløshed. De gentagne ledighedstilmeldinger dækker forrige uge, mens de nye arbejdsløshedstilmeldinger er til og med sidste uge.

Arbejdsløsheden er dog stadig alarmerende høj, og der er lang vej tilbage til niveauet før krisen. I oktober landede den på 6,9%, mens den kort inden krisen var på sit laveste i 50 år på 3,5%. Nødvendigheden for at få slået arbejdsløsheden yderligere ned er ekstrem vigtig. Det bliver således en af Joe Bidens største opgaver at få bugt med den høje arbejdsløshed, når han indtræder præsidentembedet i midten af januar. Hvilke muskler han har til det afhænger i høj grad af sammensætningen i Senatet, som vi endnu må vente til januar med at kende et endeligt svar på. Den høje arbejdsløshed sætter en bremse i det samlede forbrug, og en langvarig arbejdsløshed vil give langvarig skade på privatforbruget og den amerikanske økonomi, hvor privatforbruget næsten udgør 70% af økonomien. Arbejdsløsheden toppede i april på 14,7%.

Set med danske briller er vi som eksportland blevet mere direkte afhængige af USA end tidligere. Den danske eksport er braget op, og USA læner sig op ad at være vores største eksportmarked og beskæftiger omkring 80.000 danske arbejdspladser.