Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Antallet af langtidsledige falder

Antallet af langtidsledige falder

2. december 2022
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at antallet af langtidsledige faldt med 1.000 personer i oktober. Dermed er antallet af langtidsledige faldet uafbrudt i 18 måneder nu, når der tages højde for sæson. I den periode er langtidsledigheden dykket med mere end 30.000 personer. Langtidsledige er defineret ved, at man har været ledig i mindst 80% af tiden indenfor de seneste 12 måneder.

Der er i dag 12.539 langtidsledige personer i Danmark, hvilket er det laveste antal målt i statistikkens historie, som strækker sig tilbage til 2007. I foråret sidste år toppede antallet med mere end 42.000 langtidsledige.

Langtidsledigheden er skrumpet uafbrudt i halvandet å nu. Det er simpelthen fremragende at konstatere og entydigt gode nyheder med færre langtidsledige personer i Danmark. Det betyder kort og godt, at en del af dem længst væk fra arbejdsmarkedet kommer i arbejde. Dansk økonomi har været præget af kraftig fremgang i beskæftigelsen kombineret med markante meldinger om mangel på arbejdskraft hos virksomhederne, og det har også sat tempo på nedbringelsen af langtidsledigheden i Danmark.

Arbejdsmarkedet fortsætter med at præstere stærke tal. Lønmodtagerbeskæftigelsen slog ny rekord igen i september og er over de seneste 20 måneder gået frem med hele 212.000 personer. Derudover faldt ledigheden en anelse igen i oktober, og antallet af ledige er tæt på det laveste i 14 år.

Vi forventer dog, at tempoet på arbejdsmarkedet bremser op. Flere indikatorer peger på, at efterspørgslen på arbejdskraft stilner af. Andelen af virksomheder der melder om mangel på arbejdskraft er i de seneste måneder faldet markant fra toppe tidligere på året, og beskæftigelsesforventningerne hos virksomhederne daler. Derudover har vi set, at antallet af stillingsopslag har været konstant faldende over de seneste 8 måneder.