Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Lunken forbrugertillid i december

Lunken forbrugertillid i december

21. december 2021
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugertilliden i december lyder på 2,1. I november landede forbrugertilliden på -2,0, hvorfor forbrugertilliden er stort set uændret. I krisens indledning var forbrugertilliden helt nede at vende på -12, mens den lige inden krisen lå et niveau omkring 4.

Humøret hos danskerne kan i øjeblikket bedst beskrives som lunkent. De seneste par måneders mærkbare fald bremser dog op i december. De øgede smittetal, restriktioner og stigende energipriser sender derfor ikke danskernes humør yderligere ned i gear. Det er i den grad positivt, at humøret ikke fortsætter med at dale.

Det er særligt synet på dansk økonomi, som trækker ned i forbrugertilliden i december, mens synet på egen privatøkonomi trækker den anden vej. Gennem krisen har tilliden især været holdt oppe af danskernes syn på egen økonomi, som i bund og grund har været robust gennem hele krisen. Således har forbrugerne ikke for alvor været påvirkede af coronakrisen på opfattelsen af egen økonomi. Det er bestemt positivt, da det understøtter privatforbruget.

På trods af de stigende energipriser, øgede smittetal og restriktioner kan vi godt tillade os at bevare noget optimisme, selvom de seneste par måneder har mindet os om, at pandemien stadig er her. For dansk økonomi fremstår bundsolid, beskæftigelsen er rekordhøj og danskerne er i den grad velpolstrede, hvor forbrugslysten også stadig virker ganske intakt. Og netop privatforbruget bærer på en nøglerolle på økonomiens vej ud af krisen, og vi forventer da også, at privatforbruget fortsat vil komme til at ligge på et højt niveau.