Boligkøberne har færre boliger at vælge mellem

Flere salg og forsigtige sælgere begrænser til salg-skiltene.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Boligkøberne har færre boliger at vælge mellem

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Finans Danmark viser, at udbuddet af boliger fortsætter ned. Ved udgangen af maj var der -1,8% og -8,7% færre huse og sommerhuse at vælge mellem for boligkøberne sammenlignet med for en måned siden. I forhold til for et år siden er udbuddet af huse -13% lavere, mens det for sommerhuse er dykket med hele -36%. Udbuddet af lejligheder er steget en anelse i maj med 1,3%, men ligger fortsat -16% lavere end for et år siden.

Boligkøberne har kort og godt fået færre boliger at vælge mellem, og paradoksalt nok er det i en tid, hvor udbuddet typisk stiger. Vi skal se udviklingen med baggrund i, at boligmarkedet i maj vist en imponerende han­del­sak­ti­vi­tet, og det giver et naturligt pres på hylderne. Samtidig sker det i en tid, hvor sælgerne virker meget forsigtige med at sætte boligen til salg lige nu. Det skal ikke mindst ses i lyset af, at vi stadig står midt i en krise. Ikke en boligkrise, men en coronakrise, som påvirker hele landets økonomi og gør fremtiden mere tåget. Det sætter sig unægteligt i boligsælgernes appetit på at sende boligen på markedet netop nu. Jeg er dog ikke i tvivl om, at der sidder en hel del boligejere med overvejelsen om at sætte til salg, men som altså endnu ikke har taget skridtet.

Det lavere boligudbud er aktuelt med til at holde hånden under priserne, da køberne aktuelt mere eller mindre storflokkes om det eksisterende udbud. Under normale omstændigheder vil det typisk føre til et opadgående prispres, men potentielt mærkbart stigende priser er udeblevet. Omvendt er det små prisfald, som foreløbig har ramt boligmarkedet i forbindelse med coronakrisen. Det er dog alene i den mindre ende i forhold til den kraft, som krisen har ramt øvrige dele af økonomien med. Det alene moderate prisfald skal til dels netop tilskrives det lavere udbud af boliger, og samtidig at boligmarkedet stod godt rustet inden krisen.

Tager vi højde for, at priserne typisk stiger i foråret, så er priserne i dag -1,5%, -1,8% og -3,8% lavere for henholdsvis huse, lejligheder og sommerhuse i forhold til for tre måneder siden. Vi er ganske fortrøst­nings­ful­de på boligmarkedet, da det har ramt en coronakrisen i et solidt og robust udgangspunkt. Tiden med krise er dog ikke ovre endnu, og vi forventer at se yderligere prisfald over den kommende periode. Et fortsat lavt boligudbud vil imidlertid holde hånden under, men vi ser, at udbuddet gradvist kommer op igen som følge af, at coronakrisen foreløbig relativt mildt har ramt boligmarkedet. Og det alene milde kan give fornyet appetit hos overvejende sælgere om at sætte boligen til salg.

Relaterede artikler