Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Rentetilpasning giver 10.000 boligejere minusrenter

Rentetilpasning giver 10.000 boligejere minusrenter

20. august 2020
Gå til nyhedsoversigt

Sidste slag med auktionshammeren i forbindelse med rentetilpasning pr. 1. oktober har i dag lydt for i omegnen af 10.000 boligejere i Totalkredit, som har fået rentetilpasset i denne ombæring. Slutresultatet er negative renter over hele paletten, uanset om man har F1, F3 eller F5. Kontantlånsrenten på F1 ender efter fire dages auktioner på -0,12%, mens F3 og F5 ender dybere i minus med henholdsvis -0,28% og -0,21%.

Ugens rentetilpasning slår fast med syvtommersøm, at boligejerne vader rundt i drønhamrende lave renter. Vi skal helt tilbage til 2016 sidst F1-renten overhovedet var i plus, mens F3 og F5 også har ligget under 0-punktet i en ganske anseelig tid. Samlet set er næsten hvert fjerde lån med negativ rente i dag. Det er voldsomme tal. Ser vi på de lange rentebindinger, så hopper og danser det fastforrentede 1%-lån samtidig omkring kurs 100 og momentvist baner vej for 0,5%-lånet.

Boligejerne med F1 står, til trods for den negative rente, alligevel overfor en rentestigning og en højere ydelse. Det skyldes, at de sidste år blev indehavere af historiens laveste F1-rente på -0,41%. Den må de efter et år vinke farvel til for at ”stige” til -0,12%. Det svarer til en ydelsesstigning på knap 200 kr. efter skat om måneden på et afdragsfrit lån.

Boligejerne med F3 og F5 kommer fra renter på henholdsvis -0,16% og 0,90%. For de boligejere er der således udsigt til et fald i renten og en ydelsesbesparelse. Boligejerne med F3-lån har udsigt til at få i underkanten af 100 kr. mere mellem hænderne efter skat om måneden for et lån uden afdrag, mens F5’ere går en tid i møde med næsten 700 kr. mere at gøre godt med om måneden. Har man lån med afdrag, er der i runde tal udsigt til samme gevinst, dog fordelt på en lavere ydelse og et højere afdrag.

Ser vi med bredere økonomiske briller, skal vi i en coronatid glæde os over de lave renter til boligejerne. I begyndelsen af coronakrisen var vi vidne til, at renterne bankede i vejret og et mere permanent højere renteniveau og højere renteudgifter ville give mig lettere bekymrende miner for forbrugernes lyst og til dels mulighed for at forbruge. Det ville være et skridt i den forkerte retning. Renterne er dog sidenhen faldet tilbage, som den netop overståede rentetilpasning med al tydelighed viser. Det er en skrøbelig tid, som dansk økonomi bevæger sig i, og her fungerer de lave renter som en hjælpende hånd.