Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
2019 byder på største lånelyst hos danskerne i 11 år

2019 byder på største lånelyst hos danskerne i 11 år

6. januar 2020
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Nationalbanken viser, at husholdningernes lån hos penge- og realkreditinstitutterne steg igen i november. Siden sidste år danskernes banklån samt husholdningernes realkreditlån nu samlet set steget med godt 62 mia. kr., hvilket svarer til en stigning på 3,4%. Det er den største lånestigning siden 2008. Selvom der endnu mangler tal for årets sidste måned, tør jeg med stensikkerhed i stemmen godt sige, at 2019 bliver året med den største lånelyst siden 2008.

Det er et nøgternt faktum, at danskerne har fået større appetit på at låne penge, og den aktuelt højeste udlånsvækst i mere end et årti kan formentlig få alarmklokkerne til at ringe en anelse hos nogen. Men jeg er rolig, når vi tager et par spadestik dybere i årtiets højeste lånelyst. Udlånsvæksten er først og fremmest drevet af realkreditlån med sikkerhed i boligen, og samtidig låner vi med livrem og seler. Det er de fastforrentede realkreditlån med afdrag, som trækker langt størstedelen af læsset, mens danskerne luger ud i de variabelt forrentede lån. Herudover er udlånsvæksten milevidt fra det vi så i midten af 00’erne, som i flere år oplevede stigninger i niveauet 10%-15%. I det lys blegner den aktuelle udlånsvækst på 3%-4% en hel del.

Det seneste år er husholdningernes mængde af lån i pengeinstitutterne faldet med omkring 2%, mens hos realkreditinstitutterne er lån til ejerboliger og fritidshuse steget med godt 5%. Af stigningen i realkreditlånet, som løber op i knap 75 mia. kr., så står de fastforrentede lån for 90 mia. kr., mens de variabelt forrentede realkreditlån går tilbage med 15 mia. kr. Den større låneefterspørgsel i boligen ser jeg hertil som en naturlig konsekvens af, at renterne er banket ned til et nyt bundniveau og ikke et resultat af, at boligejerne har smidt forsigtigheden over bord. Når vi ser tilbage på et år, som bød på historisk store konverteringsbølger, så overrasker det mig ikke, at udlånsvæksten stiger, hvor visse boligejere i forbindelse med en konvertering bruger situationen til at få realiseret boligrenoveringer, betale af på anden og dyrere gæld eller noget helt tredje.

Vitaminindsprøjtning til privatforbruget

Rentefaldet, som giver klækkelige rentebesparelser, samt et øget udlån er en vitaminindsprøjtning til privatforbruget. Dette i kombination med en rekordhøj beskæftigelse og pæn fremgang i reallønnen ser vi privatforbruget blive vækstmotoren i dansk økonomi over den kommende periode.

Danskerne sparer dog fortsat meget op i øjeblikket, og vi er generelt blevet mere forsigtige. Så selvom vi forudser stigende privatforbrug, så kommer der ikke til at være tale om hverken nogen form for låne- eller forbrugsfest. Danskerne som helhed er blevet mere økonomisk forsigtige med en mærkbar opsparingsiver, og det ser vi ikke forsvinde lige foreløbig trods dagens tal. Vi ser heller ikke, at den øgede lånelyst sætter stabiliteten på boligmarkedet over styr. Boligejerne fremstår i dag mere renterobuste og velkonsoliderede end for blot få nogle år tilbage.