3,8 mio. flere ledige i USA i sidste uge

Dagens tal betyder også at der de forgangne 6 uger er over 30 mio. amerikanere, der har søgt om understøttelse.

2800 flere ledige onsdag

Friske tal fra USA viser, at 3,8 mio. amerikanere søgte om ar­bejds­løs­heds­un­der­støt­tel­se i sidste uge. Markederne havde forventet 3,5 mio. og dagens tal kommer derved lidt mere negativt ud en forventet. Dagens tal betyder også at der de forgangne 6 uger er over 30 mio. amerikanere, der har søgt om understøttelse.

Det er dybt tragisk for den enkelte og samfundet som helhed, at så mange amerikanere må melde sig ledige. Sammenligner vi den nuværende situation med finanskrisen, taber man næsten kæben. Dengang lød tallet på 0,65 mio. om ugen da det gik værst for sig, og det vidner om hvor kraftigt og hurtigt Coronavirussen har ramt økonomien. Dog er vi alligevel lidt lettede over, at stig­nings­tak­ten bøjer af.

Dagens tal er med danske øjne også interessante i kraft af, at det er Danmarks næststørste eksportmarked. Omkring 70.000 danske jobs er tilknyttet eksporten til USA. Over det sidste år steg vores eksport med næsten 40 procent hvor særligt medicin har drevet fremgangen.

Det er dybt bekymrende når vores næststørste handelspartner melder om så mange nye arbejdsløse. Ligger vi dertil at for­bru­ger­til­li­den tog det største fald i over 35 år og, at BNP faldt med hele 4,8 procent i 1. kvartal, med endnu mere dystre udsigter for andet kvartal, så er der ikke gode udsigter for vores eksport i den nærmeste tid. Vi kan dog trøste os med at langt størstedelen af vores eksport til USA er medicin, hvilket traditionelt er mindre konjunk­tur­føl­somt.  

Relaterede artikler