Rekordmange ledige stillinger

Dagens tal understreger, at det ved indgangen til 2022 er et rigtig godt tidspunkt at komme i job eller skifte job

Sådan rammer Coronakrisen privatøkonomien

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der i 4. kvartal var godt 66.100 ledige stillinger i den private sektor i Danmark, når der tages højde for sæson. Det er 5.746 mere end i 3. kvartal, hvilket svarer til en stigning på 9,5%. Dermed har antallet af ledige stillinger igen slået rekord og har nu overgået sig selv hvert kvartal i 2021. Således tegner 2021 sig for det år, hvor der i statistikkens mere end 10-årige historie, var flest ledige stillinger med godt 55.000 i gennemsnit hvert kvartal. I 2020 var der i gennemsnit hvert kvartal 32.000 ledige stillinger, mens der var 35.600 i 2019 inden coronakrisen begyndte.

Dagens tal understreger, at det ved indgangen til 2022 er et rigtig godt tidspunkt at komme i job eller skifte job, hvis man er på udkig efter noget nyt. Stillingerne hober sig op på jobmarkedet, hvor der ikke tidligere er målt et så stort antal ledige stillinger i den private sektor. Det sker i forlængelse af, at ledigheden er gået under 80.000, hvilket er det laveste antal af ledige til rådighed for ar­bejds­mar­ke­det siden 2008. Og vi ser også, at beskæftigelsen fortsætter med at stige og sætte rekord hver måned i øjeblikket. 

Meget peger på, at antallet af ledige stillinger vil ligge i dette høje leje og måske endda stige i 1. kvartal i år, ligesom beskæftigelsen med al sandsynlighed vil fortsætte sin fremgang og nå nye højder, om end i et lidt langsommere tempo. Det understøttes dels af de seneste rekordhøje tal for antallet af nye jobopslag fra Jobindex, dels af at rekordmange virksomheder melder om mangel på arbejdskraft.

I byggeriet melder 46% af virksomhederne om mangel på arbejdskraft, mens det i industrien er 42% og 35% i ser­vi­ce­virk­som­he­der­ne. Det er for alle erhverv på rekordhøje niveauer, hvilket i høj grad er trukket af de stærke takter i dansk økonomi.

Fremtiden for ar­bejds­mar­ke­det er ligesom resten af økonomien sløret af Ruslands invasion af Ukraine og den yderst uafklarede situation. Risikoen er, at krigen i Ukraine kan være med til at bremse dansk økonomi gennem flere kanaler og sætte dybere spor i økonomien. Det er dog ikke vores hovedscenarie på nuværende tidspunkt, at det vil sætte meget dybe spor i dansk økonomi.

Relaterede artikler