Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Rekordmange ledige stillinger

Rekordmange ledige stillinger

11. marts 2022
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der i 4. kvartal var godt 66.100 ledige stillinger i den private sektor i Danmark, når der tages højde for sæson. Det er 5.746 mere end i 3. kvartal, hvilket svarer til en stigning på 9,5%. Dermed har antallet af ledige stillinger igen slået rekord og har nu overgået sig selv hvert kvartal i 2021. Således tegner 2021 sig for det år, hvor der i statistikkens mere end 10-årige historie, var flest ledige stillinger med godt 55.000 i gennemsnit hvert kvartal. I 2020 var der i gennemsnit hvert kvartal 32.000 ledige stillinger, mens der var 35.600 i 2019 inden coronakrisen begyndte.

Dagens tal understreger, at det ved indgangen til 2022 er et rigtig godt tidspunkt at komme i job eller skifte job, hvis man er på udkig efter noget nyt. Stillingerne hober sig op på jobmarkedet, hvor der ikke tidligere er målt et så stort antal ledige stillinger i den private sektor. Det sker i forlængelse af, at ledigheden er gået under 80.000, hvilket er det laveste antal af ledige til rådighed for arbejdsmarkedet siden 2008. Og vi ser også, at beskæftigelsen fortsætter med at stige og sætte rekord hver måned i øjeblikket. 

Meget peger på, at antallet af ledige stillinger vil ligge i dette høje leje og måske endda stige i 1. kvartal i år, ligesom beskæftigelsen med al sandsynlighed vil fortsætte sin fremgang og nå nye højder, om end i et lidt langsommere tempo. Det understøttes dels af de seneste rekordhøje tal for antallet af nye jobopslag fra Jobindex, dels af at rekordmange virksomheder melder om mangel på arbejdskraft.

I byggeriet melder 46% af virksomhederne om mangel på arbejdskraft, mens det i industrien er 42% og 35% i servicevirksomhederne. Det er for alle erhverv på rekordhøje niveauer, hvilket i høj grad er trukket af de stærke takter i dansk økonomi.

Fremtiden for arbejdsmarkedet er ligesom resten af økonomien sløret af Ruslands invasion af Ukraine og den yderst uafklarede situation. Risikoen er, at krigen i Ukraine kan være med til at bremse dansk økonomi gennem flere kanaler og sætte dybere spor i økonomien. Det er dog ikke vores hovedscenarie på nuværende tidspunkt, at det vil sætte meget dybe spor i dansk økonomi.