Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Boligejere har udsigt til 220.000 kr. mindre i friværdi frem til ultimo 2024

Boligejere har udsigt til 220.000 kr. mindre i friværdi frem til ultimo 2024

21. september 2022
Gå til nyhedsoversigt

En ny prognose fra Nationalbanken viser, at huspriserne vil stige med 2,9% i år, men falde med -5,6% næste år og -1,8% i 2024. Tilbage i marts forventede Nationalbanken husprisstigninger på 3,6% i år, 1,7% næste år og 2,1% i 2024. Dermed har Nationalbanken kraftigt nedjusteret sine forventninger til huspriserne for både i år og de næste par år.

Nationalbanken skruer kraftigt ned for deres forventninger til boligpriserne for de kommende år. Deres forventninger er indenfor skiven af, hvad vi forventer. Udsigterne for boligmarkedet er præget af kraftige modvinde. Boligrenterne er steget fra 2% ved årsskiftet til nu at ligge på 5%, og det påvirker boligefterspørgslen i nedadgående retning. Hertil har de rekordhøje el- og gaspriserne gjort dagligdagen i boligen dyrere, som også spiller en ikke uvæsentlig rolle, når danskerne går på boligmarkedet.

Når Nationalbanken forventer, at huspriserne vil stige med 2,9% i år, så har hele prisstigning allerede fundet sted. Regner vi videre på Nationalbankens prognose kan det betyde et prisfald på huse på 9% fra i dag og frem mod slutningen af 2024. Omsætter vi Nationalbankens prognose til rede kroner, så betyder det for den typiske boligejer, at der er udsigt til, at parcelhuset kan blive i omegnen af 220.000 mindre værd fra i dag og frem mod slutningen af 2024. Tallet dækker over, at vi ser på et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvm., som i august 2022 kostede godt 2.460.000 kr. og har tabt 9% i værdi frem mod slutningen af 2024.

Ifølge Boligsiden har tal for juli og august vist dét, der formentlig er starten på en længere periode med prisfald på boligmarkedet. Samlet set er priserne på huse faldet med -1,4% de seneste to måneder. Samtidig bliver hushandlerne ved med at dykke, og udbuddet af huse er begyndt at pege op ad. Det betyder, at boligkøberne har mere at vælge mellem, og at boligsælgerne har flere konkurrenter på markedet. Udbuddet er i et historisk perspektiv fortsat meget lavt, men at det nu vokser, vil være med til at lægge et nedadgående pres på boligpriserne.

Vi forventer, at huspriserne på landsplan står overfor et fald på 5%-10% frem mod slutningen af 2023. På lejlighedsmarkedet forventer vi et større prisfald på 10%-15%.