Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Laveste antal tvangsauktioner i 12 år

Laveste antal tvangsauktioner i 12 år

13. januar 2021
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at der i december blev bekendtgjort 172 tvangsauktioner, når der tages højde for normale sæsonudsving. Det bringer det samlede antal tvangsauktioner op på 2.112 i 2020, og betyder, at 2020 byder på det laveste antal tvangsauktioner siden 2008.

Det er paradoksalt, at vi kan registrere det laveste antal tvangsauktioner i en tid, hvor vi samtidig står midt i en af de dybeste kriser i mands minde. Der er dog gode forklaringer på udviklingen, hvor vi står med et bragende boligmarked, hvor der handles boliger på livet løs. Og netop den høje handelsaktivitet og de stigende boligpriser er med til at dæmpe udviklingen i antallet af tvangsauktioner, da boligen kan omsættes i fri handel, hvis der opstår problemer med betaling af terminen. Derudover går der også noget tid fra krisen rammer til, at det medfører en stigning i antallet af tvangsauktioner, da mange boligejere vil forsøge at spare andetsteds end på boligposten i budgettet, hvis der opstår udfordringer med terminen. Endelig så er den del af eksplosionen i ledigheden blev spist op af den efterfølgende genopretning, og hele krisens korterevarende karakter giver forhåbning om, at man kan klare skærene, inden det er boligen, som i sidste ende må ryge for at få økonomien til at hænge sammen.

Tager vi de historiske briller på, så understreger tallene også, at antallet af tvangsauktioner topper et stykke tid efter krisen rammer. I 00´erne, hvor vi havde den seneste krise, nåede antallet af tvangsauktioner sin top i årene 2010-2012, hvor der blev bekendtgjort 400-500 tvangsauktioner om måneden.

Vi forventer ikke, at tvangsauktionerne kommer til at stikke som vi så efter finanskrisen. Denne krise forventer vi nemlig bliver væsentlig kortere og boligmarkedet er langt mere robust og i balance end dengang. Når det er sagt, så ser vi dog størst sandsynlighed for, at pilen peger svagt op på tvangsauktionerne end ned, for dansk økonomi er blevet ramt, hvor fx ledigheden er højere i dag end før vi gik ind i krisen. Men det kommer altså ikke til at se lige så slemt ud, som efter finanskrisen på antallet af tvangsauktioner.