Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Huskøbere får dårligere kort på hånden - udbuddet falder for 13. måned i træk

Huskøbere får dårligere kort på hånden - udbuddet falder for 13. måned i træk

Netop offentliggjorte tal fra Boligsiden viser, at udbuddet af huse faldt i april, så der nu står 24.196 huse til salg. Faldet i april lød på 2,7% og betyder, at udbuddet af huse nu er faldet 13 måneder i træk. Det seneste år er udbuddet samlet dykket med 32%.

Huskøberne får måned efter måned dårligere kort på hånden, hvor udbuddet bliver ved med at falde. Der er kort og godt færre boliger at vælge mellem, hvor antallet af Til Salg-skilte nu er faldet 13 måneder i træk i de danske forhaver. Faktisk er udbuddet af huse blot steget én enkelt gang i de forgangne 22 måneder. Samtidig pisker priserne op, hvor huspriserne er steget med godt 12% siden sidste år. Jeg forstår udmærket godt, hvis man som boligkøber synes, det er svært lige nu.

Det er dog ikke sådan, at det er komplet umuligt at få fat på en bolig. Der bliver nemlig slået masser af nye boliger op, så udfordringen er såmænd ikke tilbageholdende sælgere, men derimod ivrige boligkøbere, som fortsætter med at rive varerne ned fra mæglernes hylder hurtigere, end der kan komme nye op igen. Der er med andre ord mange danske husholdninger, som får udlevet boligdrømmen i denne tid, om end det går hurtigere med mindre at vælge mellem og til højere priser.

Udbuddet er aktuelt det laveste i 16 år, og en af hovedhistorierne bag de markante prisstigninger på boligmarkedet gennem det seneste år er netop det lave udbud. Et lavt udbud kombineret med massive boligefterspørgsel skaber en perfekt cocktail for prisstigninger. Siden sidste år er priserne for huse, lejligheder og sommerhuse steget med henholdsvis 12,3%, 13,6% og knap 19%.

Et stigende udbud vil være kærkomment til et presset boligmarked, hvor det i øjeblikket går for stærkt. Vi forventer fortsat, at tempoet på boligmarkedet drosler ned, og udbuddet tikker op, som vi bevæger os gennem de kommende måneder. Det er der dog ingen garanti for, hvilket dagens tal også bekræfter.

Flad udvikling for lejligheder, mens udbuddet af sommerhuse stiger

Modsat huse, så peger udbuddet af lejligheder og sommerhuse op for anden måned i træk.

Antallet af lejligheder til salg lyder på 5.305 og steg med sølle 32 i april. Så der er nok mere tale om stilstand for lejlighederne, men ikke desto mindre er den seneste tids fald i udbuddet bremset op. Sammenlignet med sidste år er udbuddet af lejligheder i dag stadig 34% lavere. Ser vi på sommerhuse, så er der i dag 4.680 sommerhuse til salg. I april steg udbuddet med 2,3%, hvilket er en forlængelse af stigningen i marts på 6,1%. Sammenlignet med sidste er sommerhusudbuddet dog fortsat 42% lavere.

Lejligheder i de store byer og sommerhuse er gået som varmt brød og givet udslag i meget markante prisstigninger. Derfor er det også en lille lettelse og en egentlig beroligelse at observere, at udbudsfaldet er bremset op og ligefrem stiger visse steder.