Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Boligmarkedet slutter vildt 2020 med ny prisrekord

Boligmarkedet slutter vildt 2020 med ny prisrekord

12. januar 2021
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Boligsiden viser, at boligpriserne på ny steg i december til nye rekordhøjder. Prisen på huse steg med 0,4%, og lejlighedspriserne steg med 0,9%. Det betyder, at priserne fra starten til slutningen af året er steget med 6,5% på huse og 9,1% for lejligheder.

2020 har været et vildt ridt på boligmarkedet med den ene rekord efter den anden, og selvfølgelig skal december da runde året af med nye prisrekorder. For dem, som har skulle købe og sælge, så har det været et år præget af højt tempo, en bragende handelsaktivitet og hurtige beslutninger. Der er i alt blevet handlet huse og lejligheder for 184 mia. kr. Til sammenligning blev der handlet for 151 mia. kr. 2019.

Eksisterende boligejere, som ikke har haft i sinde at flytte, har omvendt kunne læne sig tilbage og se, hvordan boligformuen på papiret er steget ganske betragteligt. En husejer i Danmark er i gennemsnit blevet 130.000 kr. rigere gennem 2020, mens lejlighedsejere på papiret kan skrive sig 230.000 kr. rigere, end de var for et år siden. Det er naturligvis vigtigt at nævne, at der jo ikke er tale om penge i hånden, men alene murstenspenge, og at det samtidig er ud fra en gennemsnitsbetragtning. Derfor vil nogle have oplevet væsentligt højere stigning i boligformuen og andre lavere eller slet ingen.

Trods de markante stigninger ser vi ikke, at priserne er kommet ud af trit med virkeligheden, når vi ser på øvrige parametre på boligmarkedet og i økonomien. Dog er det holdbart, såfremt det fortsætter med samme prisstigningstakter i en længere periode. Vi forventer imidlertid også, at prisudviklingen vil drosle ned i 2021. For huse ser vi i gennemsnit, at priserne stiger med 1%-2% til næste år, mens vi ser lejlighedspriserne gå gennem året som helhed med en nogenlunde flad prisudvikling. Et afgørende element for boligmarkedet lige nu er det ekstremt lave udbud, hvor køberne flokkes om stadig færre boliger, som driver priserne op. En væsentlig forudsætning for vores prognose er, at udbuddet i foråret igen begynder at pege op, som vil give boligmarkedet lidt tiltrængt luft ovenpå et hæsblæsende år.

I december faldt sommerhuspriserne med -0,1%, og dermed peger sommerhuspriserne for anden måned i træk ned. Det er dog ikke noget, som man skal ligge søvnløs over som sommerhusejer. Priserne falder normalt på det her tidspunkt af året, og tager vi højde for sæson, så er der rent faktisk tale om, at der har været en underliggende lille prisstigning gennem de seneste måneder også. Sommerhusmarkedet har haft en bragende 2020, med handler for i alt 25 mia. kr. I 2019 blev der handlet sommerhuse for ”blot” 15 mia. kr. Vi forventer, at sommerhusmarkedet ser ind i en mere rolig periode, hvor handelsaktiviteten vil falde, og priserne være nogenlunde uændrede gennem næste år som helhed.