Udbuddet falder – køberne udskyder boligsalget

Boligudbuddet falder med 1,8 procent.

Nyt RenteMax 10 tilgængeligt hos Totalkredit

Ved udgangen af marts var der 31.937 huse til salg i Danmark viser friske tal fra Finans Danmark. Tager man højde for de normale sæsonudsving, er det er fald på 1,8 procent i forhold til februar.

Normalt ville man i marts have set en langt kraftigere stigning i boligudbuddet, da foråret traditionelt er et godt tidspunkt at sætte sin bolig til salg. Fra 2015 til 2019 er boligudbuddet normalt steget med 3,8 procent i marts. Cor­o­navirus­sens har altså fået flere boligsælgere til at udskyde deres boligsalg.

Med udsigt til et historisk økonomisk tilbageslag har de sælgere der kan, valgt at udskyde deres boligsalg til et senere tidspunkt. Dette er derved de første spæde tegn på den massive påvirkning Cor­o­navirus­ssens indtog vil få på boligmarkedet. Vi forventer at han­del­sak­ti­vi­te­ten vil flade kraftigt den kommende tid, men vil alligevel se nogle huse komme til salg, da ikke alle har mulighed for at udskyde boligsalget som følge af skilsmisse osv.

Zoomer vi ind på de forskellige landsdele er udbuddet faldet i alle landsdele undtaget København By. Udbuddet er faldet mest i Københavns omegn med hele 3,9 procent sammenlignet med foregående måned.

Priserne på de huse som er til salg, ligger gennemsnitligt 2 procent højere end sidste år. Det helt naturligt at udbudspriserne på nuværende tidspunkt ligger højere end sidste år, da priserne på de huse der er til salg i dag, er sat før coronavirussen kom til Danmark, og derved er sat på baggrund af andre økonomiske udsigter. Står man som potentiel boligkøber er dette netop noget man skal være opmærksom på, da det vil give en mulighed for potentielt at få et lidt større afslag.

Lejlighederne går heller ikke fri

Coronavirussen påvirker dog ikke kun udbuddet af huse.  Ved udgangen af marts var der 6.654 lejligheder til salg i Danmark, hvilket er 1,2 procent færre end i marts. Sammenlignet med samme måned sidste år er udbudspriserne 3,6 procent højere, hvilket vidner om at priserne er sat i en anden økonomisk virkelighed.

Som­mer­hu­se­jer­ne holder på sommerhusene

Ser vi på som­mer­hus­mar­ke­det, var der ved udgangen af marts 8.123 sommerhuse til salg. Tager vi højde for normale sæsonudsving er det er fald på lidt over 6 procent.  At som­mer­hus­mar­ke­det er det kraftigst påvirkede, overrasker mig ikke. Ikke alene er de økonomiske udsigter forværret ligesom på det almindelige boligmarked.

Priserne på sommerhuse ligger 2,6 procent højere end i marts sidste år, hvilket også her vidner om at priserne ikke er indstillet på den nye økonomiske virkelighed.

Relaterede artikler