Boligpriserne skyder op i ny rekord midt under coronakrisen

På huse og lejligheder steg priserne med henholdsvis 1,1% og 2,1%

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Fremgang for boligpriserne i april – men stadig lavere end førkriseniveau

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Boligsiden viser, at boligpriserne steg ganske betragteligt i juli. På huse og lejligheder steg priserne med henholdsvis 1,1% og 2,1%, mens som­mer­huspri­ser­ne skød op med 2,2% på blot en enkelt måned.

Med dagens tal skyder både huse og lejligheder op i nye rekordpriser. Det er be­mær­kel­ses­vær­digt, at vi midt i en coronatid, hvor næsten 100.000 er sendt ud af beskæftigelse, kan konstatere nye historiske rekorder for boligpriserne. Bag den udvikling ligger en sund økonomi inden krisen, som stadig formår at påvirke boligmarkedet, samt et boligudbud som overhovedet ikke kan følge med. Boligkøberne flokkes kort og godt om færre boliger, hvilket er med til at sende priserne i vejret.

Den danske økonomi og boligmarkedet var i en ekstremt stærk forfatning inden krisen med rekordhøj beskæftigelse. Og robusthed fortsætter altså med at præge boligmarkedet, hvor en stor del af bo­li­g­ef­ter­spørgs­len er forlænget ind i den første del af krisen, hvor spirende boligdrømme er blevet udlevet de seneste måneder med en helt vanvittig han­del­sak­ti­vi­tet. På den måde er der en vis træghed i boligpriserne, som sker på baggrund af økonomien fra før krisen, da mange danskere for alvor endnu ikke har følt krisen økonomisk på eget budget endnu.

Samtidig har vi set, at boligudbuddet er skrumpet markant, hvilket betyder, at de eksisterende boligkøbere flokkes om stadig færre boliger. Alene i juli faldt antallet af boliger til salg med i alt 1.231 boliger ifølge tal fra Finans Danmark, så der nu er 42.073 udbudte boliger. Det er 23% færre end for et år siden! Det er nu fjerde måned i streg, at det samlede udbud af boliger falder, og vi er dermed gået gennem et forår stik modsat den sædvanlige stigning i boligudbuddet. Med den dalende udvikling er det samlede udbud af boliger banket ned til det laveste siden 2006. Det mærkbart faldende udbud skyldes både et boligmarked i høj hastighed med mange handler, og samtidig en lidt større forsigtighed hos overvejende sælgere, som har været en anelse mere til­ba­ge­hol­den­de med at sætte til salg. Og det er i sig selv med til at presse priserne i vejret.

Tager vi højde for sæsonudsving, så var der i krisens spæde start prisfald på boligmarkedet. Det er sidenhen vendt til prisstigninger. Siden krisens start ligger huspriserne i dag 0,9% højere sammenlignet med toppen i februar. Lej­lig­heds­pri­ser­ne er i dag 1,9% højere sammenlignet med toppen inden krisen, mens som­mer­huspri­ser­ne fortsat ligger en lille spids under toppen, hvor priserne i dag er 0,5% lavere end inden krisen.

Mindre boligprisfald i sigte

Vi har siden krisens begyndelse forventet, at boligpriserne alene i et mindre omfang ville blive påvirkede af coronakrisen, men også at boligmarkedet omvendt heller ikke ville verfe krisen af sine skuldre som en eller anden ligegyldighed. Og den holdning er uændret.

Med en ledighedskø, som er sendt op med omkring 42.000 og forventning om yderligere stigning som coronakrisen breder sig i økonomien, så vil det også få mere fat i boligmarkedet. Vi forventer derfor, at vi ser ind i en tid, hvor han­del­sak­ti­vi­te­ten kommer ned i et lavere gear sammenlignet med de foregående måneder, hvor handlerne er buldret afsted i et imponerende tempo. Samtidig ser vi flere overvejende boligsælgere vise sig i takt med, at boligmarkedet er gået så stærkt og nådigt gennem den første del af coronakrisen. En stigning i udbuddet vil i sig selv være med til at lægge et låg på priserne og også medvirke til det svage prisfald, som vi ser forude.

Vi forventer derfor fortsat, at boligpriserne falder med i omegnen af 3%-5% over den kommende tid. Det er i sig selv yderst moderate prisfald i lyset af den dybe krise, som har ramt dansk økonomi. Vi er ganske fortrøst­nings­ful­de på boligmarkedets vegne, som står stærkt og robust i kampen mod krisen. Udover de meget moderate prisfald, ser vi allerede igen prisstigninger i 2021.

Relaterede artikler