Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Ny rekord for beskæftigelsen

Ny rekord for beskæftigelsen

21. oktober 2022
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at lønmodtagerbeskæftigelsen steg med 10.309 personer i august, når der tages højde for sæson. Der er nu 2.967.000 lønmodtagere i arbejde i Danmark, hvilket er ny rekord. Stigningen i beskæftigelsen i august kommer efter et fald måneden før på 1.700, som dog primært skyldes et fald i den offentlig beskæftigelse.

Fremgangen i beskæftigelsen har været helt enorm det seneste halvandet år, og september lægger mere til. I løbet af de seneste 19 måneder er der kommet 207.000 flere personer i arbejde i Danmark. Det er rent ud sagt en svimlende beskæftigelsesfremgang.

Wow, beskæftigelsen slår ny rekord. Det her er utrolig vilde tal for beskæftigelsen. Der kommer flere i arbejde på trods af den højeste inflation i 40 år, dystre udsigter for økonomien og rekordlav forbrugertillid. Det er en voldsomt imponerende præstation i sig selv. Vi kan desværre ikke forvente, at arbejdsmarkedet kommer til at være komplet upåvirket af situationen. Udfordringerne har tårnet sig op for dansk økonomi, og vi risikerer at se ind i en tid med tilbagegang i beskæftigelsen.

Der er meget modvind til dansk økonomi i den her tid. Inflationen er den højeste i 40 år. Det trækker købekraft ud af de danske forbrugere, og det vil få privatforbruget til at halte. Privatforbruget står for næsten halvdelen af den danske økonomi og har en del at sige for udviklingen i beskæftigelsen. Samtidig risikerer eksporten også at blive ramt som følge af økonomisk tilbagegang udenfor landets grænser, som beskæftiger i af 900.000 danske arbejdspladser.

De mest aktuelle tal fra arbejdsmarkedet er antallet af stillingsopslag. I september blev der slået mere end 30.000 nye stillinger op, hvilket er det næsthøjeste antal jobannoncer for en september måned i 19 år. De mange stillingsopslag viser, at mange virksomheder stadig efterspørger arbejdskraft, selvom økonomien ser ind i en nedgang. Alligevel kommer vi ikke udenom, at pilen peger ned for stillingsopslagene, som er faldet syv måneder i træk. Det er vores klare forventning, at de vil falde yderligere over den kommende periode.