Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Flere konkurser i januar

Flere konkurser i januar

7. februar 2023
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der var 274 konkurser i januar blandt aktive virksomheder, når der tages højde for sæson. Det er væsentligt flere i forhold til måneden før, som bød på 230 konkurser. Med aktive virksomheder er tale om virksomheder med ansatte eller virksomheder med en omsætning på mere end 1 mio. kr.

Den første måned af 2023 fortsætter således med at vise et højere antal af konkurser i forhold til de seneste år. 2022 endte med det højeste antal konkurser i 12 år med i gennemsnit 236 konkurser om måneden. Det er en markant stigning på 30% i forhold til 2021, som viste omkring 180 konkurser om måneden.

Det højere antal konkurser fortsætter ind i 2023. En del af forklaringen skyldes et mærkbart efterslæb fra coronakrisen. Tusindvis af virksomheder skal betale coronalån tilbage, og det er med til at sende virksomheder ud over kanten og konkurserne i vejret. Vi har set mærkbare stigninger i konkurserne omkring tilbagebetalingsfristerne. Så selvom coronakrisen efterhånden virker fjern, så spøger den stadig hos mange virksomheder og i tal som i dag.

Skattestyrelsen har under coronakrisen udbetalt coronalån for 34 mia. kr., som tilbagebetales i løbet af 2022 og 2023. De første og største tilbagebetalinger fandt sted i 2022 for godt 29 mia. kr. Den seneste opgørelse viser, at virksomhederne har betalt knap 25 mia. kr. tilbage til staten, oprettet betalingsordning for omkring 3 mia. kr., mens der udestår tilbagebetaling for 1,3 mia. kr. Den manglende betaling kan være et signal om, at konkurser kan være undervejs. I 2023 skal yderligere godt 13.000 virksomheder tilbagebetale coronalån for mere end 4 mia. kr.

Samtidig er virksomhederne presset fra flere fronter. Omkostningspresset er steget, og forretningsudsigterne er blevet mere usikre. Sammen med den fortsatte tilbagebetaling af coronalån giver det opskriften på et forhøjet antal af konkurser over en periode. Det er vores klare forventning, at vi går en tid i møde med et fortsat højt antal konkurser.

Erhvervstilliden ligger til den meget lave side. Den er i nyere tid stort set kun målt lavere under finanskrisen og coronakrisen. Virksomhedernes forventninger til omsætning samt beskæftigede ligger svagt, og det vidner om en turbulent tid forude med vigende efterspørgsel og potentielt flere konkurser, som ligger og venter.