Vurderingen af den økonomisk situation stiger i Tyskland

Vi er optimistiske på den tyske økonomis vegne.

Historisk tilbageslag til euroområdet

Nye tal fra Tyskland viser, at er­hverv­stil­li­den, målt ved IFO-indekset, stiger til 96,8 i april fra 96,6 i marts. Der var forventet en stigning til 97,8, hvorfor dagens tal kommer lavere ud end ventet. IFO-indekset er baseret på en spør­ge­ske­maun­der­sø­gel­se blandt ca. 9.000 tyske virksomheder, og er en god og tidlig indikator for den økonomiske situation.

Vi er optimistiske på den tyske økonomis vegne. De sidste måneders nedlukningen af økonomien har betydet, at forbrugerne ikke har kunne bruge penge som de plejede. Derfor forventer vi, at de tyske forbrugere vender tilbage med en fornyet for­brugs­ap­pe­tit den kommende tid. Det forventede ekstraforbrug vil være godt for den økonomiske aktivitet. Dagens tal er også en særdeles god nyhed set med danske øjne. Tyskland er en af vores vigtigste han­dels­part­ne­re, hvor den danske eksport til Tyskland beskæftiger omkring 90.000 danske arbejdspladser. Fremgang i den tyske økonomi vil derfor også smitte af på dansk økonomi.

Dagens stigning kommer af faldende forventninger til fremtiden (som dog kom fra et meget højt niveau på 100,3) og en forbedring af indekset for den nuværende situation. Indekset for for­vent­nin­ger­ne til fremtiden falder til 99,5, mens indekset til vurderingen af den nuværende situation stiger til 94,1 fra 93,1. Der var forventet en stigning til 101,2 og 94,4 for henholdsvis for­vent­nin­ger­ne og den nuværende situation, hvorfor indekset lander lidt lavere end forventet hele vejen rundt. For­vent­nin­ger­ne til fremtiden er dog stadig på et højt niveau, og vurderingen af den økonomisk situation er fortsat stigende.

Vi ved, at krisen har ramt meget skævt. Den tyske industri har faktisk oplevet fremgang de sidste mange måneder, mens ser­vi­ce­sek­to­ren har kæmpet. Industriens fremgang er enormt glædelig, da en stærk industri vil sætte fut under genopretningen, og være med til at understøtte den nødlidende servicesektor.

Relaterede artikler