Ledigheden falder under 90.000 for første gang i 13 år
Dansk økonomi er kommet utrolig stærkt ud af coronakrisen.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at ledigheden faldt med godt 6.300 personer i oktober, når der tages højde for sæsonudsving. Det betyder, at ledigheden falder for sjette måned i træk, hvor den samlet er gået tilbage med godt 38.900. Ledigheden lyder nu på 87.900, hvilket er 15.100 færre end før krisen. Ledigheden er nu på det laveste siden 2008. Ledighedsprocenten er på 3,1%. Inden krisen lå ledighedsprocenten på 3,6% og toppede under krisen i maj 2020 på 5,4%.
Ledighedskøen er skrumpet til det mindste i mere end et årti. Det her sender et krystalklart signal om, at dansk økonomi er kommet utrolig stærkt ud af coronakrisen. Beskæftigelsen sætter hver måned ny rekord, og jobopslagene viser ufortrødent et tårnhøjt niveau. Det ligner mere en solid højkonjunktur end eftervirkningerne af en krise.
Vi forventer, at ledigheden vil falde yderligere over de kommende måneder. Den forventning understøttes blandt andet af, at der i oktober blev slået mere end 33.000 nye stillinger op, som var ny oktober-rekord i statistikkens 18-årige historik. Det peger på, at der er godt gang i kedlerne på arbejdsmarkedet.
Der er dog fortsat betydelige risici, hvor den seneste tid har været præget af stigende smittetal og risiko for en ny og mere smitsom coronamutation. Kommer det til at folde sig for alvor ud, kan det sætte en bremse i ledighedsfaldet for en periode. Den stigende smitte og de nye mutationer minder os om, at pandemien ikke er helt overstået - heller ikke med økonomiske briller.
Det betydelige dyk i ledigheden gennem de seneste 6 måneder er sket på baggrund af, at dansk økonomi i bund har det godt og er solid trods coronakrisen. Det skyldes eftervirkningerne af genåbningen, som har givet en massiv ketchupeffekt i økonomien ind i efteråret og fortsat øger behovet for arbejdskraft.
De store og hurtige fald i ledigheden giver dog også udfordringer for dansk økonomi og virksomhederne, som efterspørger arbejdskraft. I byggeriet melder 42% af virksomhederne om mangel på arbejdskraft i november, mens det er 38% i industrien og 37% i servicevirksomhederne, hvor blandt andet restauranterne ligger. Det er i omegnen af 2 til 3 gange så højt som i begyndelsen af året.