Bolighandler falder for anden måned i træk

Der blev solgt 9.444 boliger i maj.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Færre tvangsauktioner i juni

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Boligsiden viser, at der blev solgt 9.444 bolig i maj. Det er et lille fald på knap 300 i forhold til april og dermed falder antallet af bolighandler for anden måned i træk. Toppen blev nået i marts med 11.962 handler, og alt lige fra huse, til lejligheder til sommerhuse lægger de tårnhøje handelstal bag sig. I maj blev der handlet 6.021 huse, 2.004 lejligheder og 1.419 sommerhuse. Det er henholdsvis 19%, 22% og 27% lavere sammenlignet med marts’ han­del­sak­ti­vi­tet.

Der er dog stadig tale om en han­del­sak­ti­vi­tet i den meget høje ende, selvom toppen er fortid. Sammenligner vi han­del­sak­ti­vi­te­ten i maj i år med maj som gennemsnit i perioden 2011-2020, så var han­del­sak­ti­vi­te­ten i år henholdsvis 59%, 41% og 58% højere i år for huse, lejligheder og sommerhuse.

Bolighandlerne er gået et lille gear ned, men trods faldet er antallet fortsat abnormt højt. Historisk set er den stadig i den absolut meget høje ende, og det er et marked, der stadig flyver med en imponerende flyvehøjde. Den spæde nedgang sammenlignet med de foregående måneder er dog alligevel positivt, da boligmarked gør godt i at bremse lidt op. Farten er alt for høj, hvor den høje efterspørgsel kombineret med et lavt udbud har trukket de årlige prisstigninger op over 15%. Det bør ikke fortsætte, hvis vi fortsat skal have et boligmarked i balance.

De seneste bo­lig­pris­stig­nin­ger betyder, at de årlige bo­lig­pris­stig­nin­ger nu har rundet 15% på tværs af boligtyperne. Huse ligger i dag 15,7% over sidste år, lejligheder 17,9% over, mens som­mer­huspri­ser­ne er fløjet højt og er i dag 26,4% højere i forhold til for et år siden.

En lavere han­del­sak­ti­vi­tet kan være med til at give lidt luft til boligudbuddet, som har kæmpet med at komme op. Netop det lave udbud har bidraget til de kraftige prisstigninger gennem det seneste år. De seneste tre måneder har vi set, at udbuddet har formået at vise en lille stigning, om end det ikke er en særlig stor stigning. Vi forventer, at han­del­sak­ti­vi­te­ten fortsat vil pege svagt ned, og at udbuddet fortsat vil pege op over den kommende tid.

Et højere udbud vil bidrage til, at pris­stig­nin­ger­ne vil løje af i løbet af resten af året, hvilket også er tiltrængt. Hertil har renterne peget op, som vil lægge lidt låg på bo­li­g­ef­ter­spørgs­len, mens også priserne har nået et niveau, hvor der også vil være færre, som har lyst og mulighed for at være med. Rammerne for boligmarkedet bliver visse steder omkring de store byer i øjeblikket testet med den nuværende hastighed, som ikke bør fortsætte i lang tid endnu. Vi forventer, at der fortsat er prisstigninger i vente, men at farten på pris­stig­nin­ger­ne vil løje af.

Relaterede artikler