Større konverteringsbølge end ventet efter rentefald

Indfrielserne sker typisk for at konvertere ned i rente, som især har været relevant for boligejere med 2%-lån eller derover.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra re­al­kre­di­tin­sti­tut­ter­ne viser, at der samlet blev indfriet fastforrentede lån for rundt regnet 56 mia. kr. i forbindelse med op­si­gel­ses­fri­sten, som lød i fredags. Alene i sidste uge løb der for mere end 21 mia. kr. af indfrielser gennem systemerne. Indfrielserne sker typisk for at konvertere ned i rente, som især har været relevant for boligejere med 2%-lån eller derover. Især 1%-lånet er der blevet skelet til, som har ligget på plussiden af kurs 99 stort set hele juli og sluttede i fredags af med at gå over 100 og lukke.

Vi har mod slutningen af juli været vidne til, at renterne er tikket ned og kurserne på danske boliglån sigtet opad. Det har såmænd blot gjort en konvertering mere gunstig for overvejende boligejere, og der er også flere, end vi kunne have forventet ved månedens indgang, som har valgt at slå til. Havde du spurgt mig for et par uger siden, ville spørgsmålet have været, om vi overhovedet kom over 40 mia. Vi må med dagens tal konstatere, at kon­ver­te­rings­om­fan­get snarere nærmede sig 60 mia. kr. Vi kan roligt titulere det som en lille kon­ver­te­rings­bøl­ge, dog uden overhovedet at være i nærheden af at kunne måle sig med sidste års kon­ver­te­ringsts­u­na­mi­er på omkring 185 mia. kr.

Det løbende rentefald de seneste uger betød, at 1%-lånet m. afdrag på målstregsfoto gik over 100 i fredags med en gen­nem­snits­kurs på 100,001. Det betyder, at det ellers yderst populære lån er lukket for tilbud i dag. Aktuel status er dog, at det i øjeblikket handler i underkanten af 100 igen i dag. Holder det ved, så er lånet igen åbent for tilbud fra og med i morgen, men med så små marginaler, er intet altså mejslet i sten. Samtidig handler 0,5%-lånet omkring 96,6. Renterne i Danmark dykkede sidst i juli til det laveste siden marts, og samtidig har obligationerne bag netop danskernes boliglån været ekstra efterspurgte, som har været med til at give kurserne på danske boliglån yderligere et nøk op.

Rentefaldet, kurs­stig­nin­ger­ne og en lille kon­ver­te­rings­bøl­ge medbringer flere positive elementer for dansk økonomi i en ellers svær coronatid. Kon­ver­te­rin­ger­ne betyder kort og godt, at titusinder af boligejere går en tid i møde med et billigere realkreditlån som følge af den lavere rente. Selvom det ikke er det, som kommer til at bære hverken danskerne eller dansk økonomi som helhed gennem coronakrisen, så er det alligevel en lille saltvand­s­ind­sprøjt­ning, som også har sin berettigelse for blandt andet pri­vat­for­bru­get. De lavere renter er også med til at stimulere bo­li­g­ef­ter­spørgs­len, hvor det bliver billigere at låne til en bolig. Vi forventer, at boligmarkedet går et efterår i møde med en svag pil ned på både han­del­sak­ti­vi­tet og priser, men de lidt lavere renter er bestemt en positiv støtte, som er værd at tage med.

Relaterede artikler