Nu rammes boligmarkedet af faldende handelstal

I marts blev der i alt handlet 6.176 boliger, hvilket er et fald på den gode side af 6% i forhold til februar.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Fast rente snart det mest udbredte hos boligejerne

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Boligsiden viser, at boligmarkedet lige nu er ramt af lavere han­del­sak­ti­vi­tet. I marts blev der i alt handlet 6.176 boliger, hvilket er et fald på den gode side af 6% i forhold til februar. Det lyder i sig selv ikke som et stort fald,. Men man skal huske på, at store dele af landet først blev lukket ned et stykke inde i marts. Samtidig byder marts normalt på en markant stigning i han­del­sak­ti­vi­tet, men det er ikke er tilfældet i år.

Ser vi på salget af huse, så blev der i marts solgt 3.975 huse, hvilket er 5% mindre end i februar. Siden 2011 er salget af huse i gennemsnit steget med 17% fra februar til marts. På lej­lig­heds­mar­ke­det var der i marts 1.288 handler, hvilket er 20% færre end i februar. I gennemsnit har vi siden 2011 i marts været vidne til en stigning i han­del­sak­ti­vi­te­ten for lejligheder på 11%.

Hvert eneste år i det forgange årti har vi set, at han­del­sak­ti­vi­te­ten på boligmarkedet er taget markant til i marts. Men i år ser det altså stik anderledes ud, hvor aktiviteten går tilbage. Vi skal ikke lede længe for at finde årsagen, som skal spores tilbage til Coronavirussen og nedlukningen af store dele af landet. Jeg forventer desuden, at tallene for marts blot er starten på en endnu større nedgang i aktiviteten. Ét er, at den økonomiske usikkerhed er mærkbart øget med stigende ledighed. Noget andet og mere praktisk er, at den seneste tids nedlukning har besværliggjort fremvisninger, hvilket vil kunne ses i handelstallene over de kommende måneder. Markedet er langtfra gået i stå, hvilket vi heller ikke kommer til at opleve, men vi har ikke set bunden endnu.

Trods den lavere han­del­sak­ti­vi­tet er vi ganske fortrøst­nings­ful­de for boligmarkedet, som står robust overfor modvinden. For økonomien som helhed forventer vi, at Coronakrisen bliver en dyb men kort recession, som på boligmarkedet først og fremmest vil afspejle sig i et markant fald i han­del­sak­ti­vi­te­ten, som også vil trække priserne med ned. Men når det økonomiske fundament igen ser mere stabilt ud senere på året, og ledigheden ikke længere stiger, så ser vi også boligmarkedet komme i gang igen. Til at begynde med en ketchup-effekt fra de boligkøbere, som for en periode har udskudt boligdrømmen, for derefter at flade ud på et lidt lavere niveau end før Coronakrisen. Ændrer recessionen dog karakter og bliver mere langvarig, så taler vi også om en væsentligt mere negativ historie for boligmarkedet. Det er dog ikke vores hovedscenarie.

Flere som­mer­hus­hand­ler – men skuffer alligevel lidt

Marts bød samtidig på 913 handler med sommerhuse, hvilket er 16% flere end i februar. Det er et ganske imponerede handelstal. Fremgangen på som­mer­hus­mar­ke­det bør give grobund for optimisme, men jeg er desværre nødt til at pille en anelse af den optimisme ned.

Normalt sker der en større eksplosion af handler med sommerhuse i marts, som normalt går væsentligt ud over det, vi har set i år. Siden 2011 er han­del­sak­ti­vi­te­ten i gennemsnit steget med 33% fra februar til marts. Selvom det kan lyde forkert, så er der ligefrem tale om en skuffende marts-salg, når man ser det i det lys. Ser vi det op mod pris­ud­vik­lin­gen, så faldt som­mer­huspri­ser­ne også i marts med 1,5%, og vi har ikke været vidne til en faldende pris i marts måned siden 2012.

På som­mer­hus­mar­ke­det forventer jeg en nedgang i aktiviteten over den kommende periode, så længe den økonomiske fremtid er tåget og med jobusikkerhed. Det har jeg svært ved at se hverken et rentefald eller en øget tilbøjelighed til at holde ferie i Danmark kan stå imod. Men ligesom på huse og lejligheder forventer jeg også her en markant upside på aktiviteten, når vi kommer på den anden side igen - men ikke før.

Relaterede artikler