Bolighandlerne buldrer videre - sidste uge bød på højeste hussalg under coronakrisen

I sidste uge blev der handlet ca. 1.250 huse.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Bolighandlerne buldrer videre - sidste uge bød på højeste hussalg under coronakrisen

Boligsiden har i dag offentliggjort tal for de seneste to ugers bolighandler, som dækker til og med uge 27. Konklusionen er entydig, nemlig at boligmarkedet buldrer videre med en enorm han­del­sak­ti­vi­tet. Således blev der alene i sidste uge købt og solgt omkring 1.250 huse. Dermed tegner sidste uge sig lige akkurat for det højeste antal hussalg under coronakrisen. Sidste uge bød også på næsten 500 lej­lig­heds­hand­ler og knap 450 handler med sommerhuse. For alle tre boligtyper er der tale om en han­del­sak­ti­vi­tet, som er et godt stykke over normalen. Det samme gjorde sig også gældende i uge 26, som bød på meget tæt på tilsvarende handelstal som i sidste uge.

Jeg er dybt imponeret over den ekstreme aktivitet, som vi ser på boligmarkedet i øjeblikket, hvor der er en enorm appetit på boligkøb. Den høje aktivitet er blandt andet stimuleret af de mange udskudte boligdrømme, som helt tilbage til nedlukningen måtte sættes på hold for en periode. Derfor har en del boligkøbere haft lidt mere travlt end ellers, og det bidrager til det ekstreme momentum, som vi ser på boligmarkedet lige nu. Samme momentum forventer vi dog ikke holder ved for evigt, men tværtimod ser vi det ebbe ud allerede mod slutningen af sommeren. Her vil mange have fået til­freds­stil­let boligsulten, og han­del­sak­ti­vi­te­ten stabilisere sig på et lavere niveau end inden krisen.

I samtlige uger fra uge 17 til og med uge 27 har antallet af hushandler ligget over gennemsnittet sammenlignet med de foregående fem år. For lejligheder har der siden uge 24 været et højere antal salg end i de foregående års gennemsnit, mens sommerhuse gennem hele krisen har sat de foregående års handler fuldstændig til vægs. Den høje han­del­sak­ti­vi­tet presser samtidig udbuddet ned, og til salg-skiltene kan kort og godt ikke følge med. Det betyder, at boligkøberne flokkes om stadig færre boliger.

Tager vi et blik på pris­ud­vik­lin­gen, så offentliggøres priserne for juni måned i morgen tidlig kl. 6. I de første tre måneder af coronakrisen er priserne faldet, når vi tager højde for normale sæsonudsving. Priserne var i maj 1,5% lavere på huse i forhold til før krisen i februar, når vi tager højde for sæson. For ejer­lej­lig­he­der er priserne faldet med 1,8%, mens som­mer­huspri­ser­ne ligger 3,8% lavere. I morgen tidlig bliver vi som nævnt klogere på pris­ud­vik­lin­gen for juni måned.

Boligmarkedet har ramt coronakrisen med et robust udgangspunkt, og derfor forventede vi fra begyndelsen, at boligmarkedet kun ville blive midlertidigt og mildt ramt. Det har vi så set med den dykkende han­del­sak­ti­vi­tet, der så sidenhen er blomstret smukt op. Det er dog endnu for tidligt at afblæse coronakrisens betydning for boligmarkedet. Vi står lige nu i en virkelighed, hvor ledigheden er steget med mere end 50.000 personer og forventeligt vil stige yderligere. Derfor forventer vi også, at boligmarkedet kommer til at gå et gear ned over det kommende stykke tid, både hvad angår handler og priser.

Relaterede artikler