Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Konverteringsbølgen fortsætter med uformindsket styrke

Konverteringsbølgen fortsætter med uformindsket styrke

21. oktober 2019
Gå til nyhedsoversigt

I sidste uge blev der yderligere indfriet fastforrentede lån for 15 mia. kr. Det bringer de foreløbige indfrielser op på over 100 mia. kr. og rammer i alt 107 mia. kr. Det viser netop offentliggjorte tal fra realkreditinstitutterne.

Med dagens tal kan vi se, at boligejerne stadig har godt gang i konverteringerne på trods af den seneste uges mindre rentestigning. Den seneste uges rentestigning er naturligvis negativ for den igangværende konverteringsbølge og tager toppen af. Det helt store spørgsmål, er om den mindre rentestigning gør, at vi ved udgangen af oktober ikke slår rekorden på 185 mia. kr. fra juli i år.

Vi forventer, at de samlede konverteringer lander på ca. 180-190 mia. kr. ved udgangen af oktober, hvorfor det ikke er umuligt, at rekorden fra juli bliver slået. Men det kommer til at balancere på en knivsæg, hvor selv små udsving kan gøre en forskel de kommende 10 dage op til opsigelsesfristen 31. oktober.

Begge 1 pct. lån fås til attraktive kurser

Både varianten med og uden afdrag af Totalkredits 30-årige fastforrentede 1 pct. lån er kommet i spil igen den seneste uges tid. Varianten med afdrag fås p.t. til en kurs på 99,1, mens varianten med afdragsfrihed fås til 98,2.

Det betyder også, at vi står i en situation, hvor både 0,5 og 1 pct. lånene er åbne. Når det sker, så kan spørgsmålet om, hvilket et af lånene man skal vælge opstå. Helt overordnet så er der fordele og ulemper ved begge lån, for man kan ikke få i både pose og sæk. Man får det laveste kurstab på 1 pct. lånet, men til gengæld en højere kursfølsomhed på 0,5 pct. lånet. Samlet over hele lånets løbetid vil 0,5 pct. lånet samlet set være billigst.

Som udgangspunkt vil vi efter den seneste tids kursfald pege på 1 pct. lånet, men har man en længere horisont i sin bolig, så kan det i visse tilfælde tale for, at man vælger 0,5 pct. lånet. Billedet af hamrende lave renter, er dog i bund og grund uændret, uanset om renten hedder en hel eller en halv, og der er gode omlægningsmuligheder for boligejerne.

Regner vi på det, så betyder det, at boligejere, som i dag har en fast rente på 2 pct. eller derover og en restgæld på min. 500.000 kr. stadig står med gode muligheder. Har man i dag et 2 pct. lån med afdrag med en restgæld på 1 mio. kr. og omlægger det til et nyt 1 pct. lån (her er antaget, at kursen er 99,1), så sparer man ca. 170 kr. om måneden efter skat. Omkostningen i form af gebyr og kurstab er ”tjent hjem igen” på ca. 3,5 år.